Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Не стань браконьєром: як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я

Не стань браконьєром: як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я

WWF — одна з найвпливовіших та найбільших незалежних природоохоронних організацій у світі

7 хв на прочитання29 Квітня 2024, 20:16
Як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я.
Фото: Clemens Ratschan Як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я. Фото: Clemens Ratschan
Поділитись:

У Великодні свята багатьом хочеться побалувати себе чимось смачненьким. Чорна ікра та осетрина можуть стати розкішним доповненням до великоднього застілля, але є кілька важливих моментів, які слід врахувати. Осетрові — зникаючі види риб, їхній вилов є незаконним. Купуючи продукти з осетрових слід бути особливо уважним! Адже ви можете придбати підробку або нелегальну браконьєрську продукцію. Щоб не стати співучасником знищення осетрових видів риб в Україні, прислухайтесь до порад від Всесвітнього фонду природи Україна (WWF-Україна).

Страви з осетрових — екзотика та делікатес на столах українців. Проте так було не завжди! Ще 160 років тому етнограф Олександр Афанасьєв-Чужбинський описував, як у пониззі Дніпра та біля Кінбурнської коси рибалки ловили осетрів та величезних білуг. Під час нересту води Дунаю та Дніпра ледь не кишіли “червоною рибою” — так колись називали представників осетрових видів риб (білуга, стерлядь, севрюга, осетер). Річки Дунай, Дністер, Дніпро, Сіверський Донець були й частково залишаються оселищами для осетрових риб. Попри це, сьогодні вони  — рідкість для цих річок, а деякі види й зовсім зникли, як-от осетер атлантичний та осетер шип.

У ХХ столітті дамби гідроелектростанцій перегородили осетрам шлях до нерестовищ у верхній течії річок. А масовий вилов і браконьєрство призвели майже до повного їх винищення. Сьогодні вільноживучі осетрові види риб занесені до Червоної  книги України і гостро потребують охорони та збереження.

Один із способів збереження цих прадавніх риб — відповідальне споживання осетрових!

Торгівля дикою осетриною та її продукцією заборонена як в Україні, так і за кордоном.

Єдиний легальний спосіб насолодитися делікатесом – це осетрина, вирощена штучно в умовах аквакультури (тобто на осетрових фермах). Сучасні технології дозволяють отримати ікру та м'ясо, які за смаком не поступаються диким аналогам.

В Україні та у світі існує багато аквакультурних підприємств, які пропонують якісну та, головне, легальну осетрину. 

Як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я
Як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я.
Фото: WWF-Україна

Чому варто обирати осетрину та чорну ікру, вирощені на підприємствах аквакультури?

  1. Статевої зрілості осетрові досягають лише у віці 8-20 років, залежно від виду. Наприклад, білуга готова до першого нересту лиша на 10-15 році життя. Більше того, нерестяться вони не щорічно, а через певний проміжок часу (в середньому, 2-4 роки). Ось чому вилов молоді цих риб особливо погано впливає на виживання осетрових в дикій природі. Аквакультура допомагає зменшити тиск на дикі популяції, даючи можливість людям споживати осетрину без шкоди для природних ресурсів.
  2. Підприємства аквакультури відіграють важливу роль у відновленні популяції осетрових. Молодь, вирощена в аквакультурних господарствах, випускається в природне середовище. Згодом, після дозрівання в морі, риби повертаються в річки для нересту, що допомагає відновлювати перерваний життєвий цикл виду.
  3. Легальна аквакультура – гарантія безпеки! Державне регулювання виробництва аквакультурної продукції гарантує дотримання санітарних норм, правил транспортування та зберігання. Це робить “фермерську” осетрину та чорну ікру безпечними для вживання.

Браконьєрська та контрабандна продукція несе в собі значні ризики для здоров'я:

  • Нехтування санітарними нормами: виробництво та пакування без дотримання правил може призвести до зараження ікри бактеріями та іншими збудниками.
  • Порушення температурного режиму.
  • Заборонені консерванти: для збереження нелегальної ікри можуть використовуватися хімічні речовини, антибіотики, барвники та інші небезпечні для здоров'я компоненти.
  • Ризики вживання дикої осетрини: деякі види диких осетрових можуть накопичувати в своїх тканинах шкідливі речовини, такі як ртуть, що може бути небезпечно для людей.
Як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я. Фото: WWF-Україна
Як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я.
Фото: WWF-Україна

Декілька простих правил, як обрати чорну ікру та осетрину і не нашкодити власному здоров’ю та природі:

  1. Де купувати? Не купуйте чорну ікру та осетрину "з рук в руки" — існує висока ймовірність, що така продукція є контрабандою. Продукцію з осетрових варто купувати у спеціалізованих магазинах, підприємствах аквакультури або великих супермаркетах, які дбають про свою репутацію і не ризикуватимуть продавати нелегальні продукти. 
  2. Зверніть увагу на ціну! Дешева ікра може бути підробкою.
  3. Шукайте на упаковці маркування, яке гарантує законний та екологічний видобуток. На баночці з ікрою має бути стрічка з кодом CITES (Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення). Цей код підтверджує законне виготовлення чорної ікри на аквакультурній фермі.
  4. На офіційному веб-сайті СITES розміщено перелік зареєстрованих аквакультурних підприємств з виробництва продукції осетрових та зазначено, чи можуть вони здійснювати експорт та/чи перепакування продукції осетрових у поточному році згідно з вимогами СITES.
  5. Севрюга, через свою вибагливість та пізнє настання статевої зрілості, практично не вирощується в штучних умовах. Тому ікра та м'ясо севрюги, які ви можете зустріти на ринку, найчастіше мають нелегальне походження. Найпоширенішими видами, які вирощують в аквакультурі, є: сибірський осетер, стерлядь, гібрид російського та сибірського осетрів. Рідше зустрічаються: російський осетер і бестер (гібрид білуги та стерляді).

Як правильно вибрати чорну ікру:

  1. Зовнішній вигляд:
  • Ікринки: цілі, без тріщин, однорідного розміру та кольору.
  • Консистенція: розсипчаста, не рідка, не надто тверда.
  • Розмір: залежить від виду осетрових. Найбільша – у білуги, дрібна – у севрюги.
  • Колір: від сірого до чорного, можливі відтінки (сіро-бурштиновий, оливковий).
  1. Смак:
  • Ніжний, вершковий, без сторонніх присмаків.
  • Легкий солонуватий присмак.
  • Відсутність різкого рибного запаху.
  1. Ознаки підробки:
  • Ідеально кругла форма ікринок.
  • Різкий рибний запах.
  • Рідка або занадто тверда консистенція.
  • Неоднорідний колір.
  • Наявність штучних добавок.

Боротьба з браконьєрством та незаконною торгівлею осетриною ведеться на державному рівні. Але що можемо зробити ми, звичайні покупці? Віддаючи перевагу легальній аквакультурі, ми знищуємо економічну основу браконьєрства, підтримуємо стійке рибальство і забезпечуємо екологічну безпеку України.

Про WWF-Україна:

Всесвітній фонд природи WWF — одна з найвпливовіших та найбільших незалежних природоохоронних організацій у світі, що нараховує понад 5 мільйонів прихильників і має представництва у більш ніж 100 країнах світу. Місія WWF полягає у тому, щоб зупинити деградацію природних систем планети та побудувати майбутнє, у якому людина житиме в гармонії з природою. Цього можна досягти шляхом збереження біорізноманіття планети, раціонального використання природних ресурсів, зменшення забруднення та нераціонального споживання.

Понад 20 років WWF реалізує проєкти в Україні. З 2019-го ми діємо як національне представництво WWF, яке об’єднує представників громадськості та науковців. Наша робота набуває різноманітних форм — проведення досліджень, просвітництво, консультування державних органів та лобіювання змін до законодавства, мобілізація фінансових ресурсів для впровадження програм з вивчення і збереження природи. Наша діяльність стосується, у першу чергу, таких тем, як ліси, прісна вода та рідкісні види.

Напрям “Вода” WWF-Україна має на меті підтримати повернення до природного стану прісноводних екосистем України. Це передбачає відновлення вільної течії річок, водно-болотних угідь та “озеленення” малої гідроенергетики України. Ще один фокус нашої уваги — на вивченні та охороні оселищ, важливих для видів родини осетрових.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Молодик у червні 2024 Місяць у Близнюках
Молодик у червні 2024 року дає унікальний шанс здійснити мрії: що чекати, коли Місяць у Близнюках
3 хв на прочитання9 хвилин тому
Кекси на сироватці Бюджетна випічка Рецепт приготування
Кекси на сироватці: смачна бюджетна випічка до чаю
1 хв на прочитання2 години тому
Продукти які Прискорять Обмін речовин Схуднення
Чотири продукти, які прискорять обмін речовин та допоможуть схуднути
2 хв на прочитання3 години тому
Захищаємо рослини Хороший врожай Секрет вирощування
Захищаємо рослини за допомогою соди від хвороб: секрет хорошого врожаю
1 хв на прочитання5 годин тому
Дієтолог назвала найкориснішу ягоду, яка запобігає старінню
1 хв на прочитання6 годин тому
Загинули 456 українських атлетів і тренерів національного рівня — в.о. міністра у справах молоді та спорту
1 хв на прочитання12 годин тому
Знаки зодіаку серед жінок, які більше за всіх схильні до конфліктів
1 хв на прочитанняВчора
Через звернення до поліції, чоловік, погрожуючи лезом зґвалтував та убив дружину
1 хв на прочитанняВчора