Найчастішим гостем на святковому столі є червона ікра. Але червону ікру можуть підробляти. Звичайно ж є способи запобігти цьому і відрізнити ікру від підробленої.
Найчастіше на прилавках можна знайти лососеву ікру. Щоб розібратися в її справжності прямо в магазині, слід звертати увагу на такі фактори:
- ДСТУ. На відміну від ТУ, ДСТУ гарантує наявність лише тих інгредієнтів, які відповідають заявленій рецептурі. А саме самої ікри, солі та консерванту (на вибір – сорбінова кислота або бензоат натрію).
- Назва. Лососева ікра – це дуже широке поняття, тому що до цього виду відноситься і горбуша, і форель, і кета, і нерка, і кижуч, і навіть чавича. Щоб бути впевненими в тому, що в банку не змішали ікру відразу кількох видів риб, краще шукати таку, на якій написано, наприклад: “Ікра нерки”.
- Місце виробництва, дата. В ідеалі упаковувати ікру мають прямо там, де й добувають. Дата виробництва має відповідати часу нересту конкретного виду лососевих.
- Цінова категорія. Не варто сподіватися, що за 50-100 гривень ви можете купити справжню ікру – вона коштуватиме у кілька разів дорожче. Іноді, на жаль, під виглядом якісного та дорогого продукту можуть підсунути другосортну ікру, і якщо до того ж банка бляшана, то визначити це у магазині буде неможливо.
- Зовнішній вигляд ікри. Запам’ятайте, що рідини в банці має бути зовсім небагато, а ікринки – всі однакового розміру. Нехай вас не бентежить, якщо маленька ікра. Наприклад, у форелі ікринки діаметром всього 3 мм. Зате ікра кети — до 8 мм. Але в будь-якому вигляді ікри, якщо вона натуральна, чітко проглядається жирова цятка – це і є зародок.
- Консистенція. Спробуйте перевернути банку. Якщо ікра не падає вниз, вона справжня. Допустимо, якщо впало кілька ікринок.
Більше новин читайте на GreenPost.
Більше з розділу Агро
Продукти з географічним зазначенням як символ української самобутності - Коваль
Зрази з капустою — простий, але незвичайний рецепт
Гречка знову подорожчає: закупівельні ціни зросли майже вдвічі
Зіпсувати практично неможливо: картопля по-французьки з м’ясом — рецепт у духовці на сметані
В Україні - перший врожай бавовника
Питанням українського цукру зацікавилися у парламенті Франції
Уряд визначив максимальний тариф для страхування врожаю цукрового буряку
У Мінагрополітики оцінили стан свинарства та м'ясопереробної галузі країни
Більше з GreenPost
Гутерріш попередив про екзистенційну кризу на конференції ООН із захисту видів
Хвойні культури — перевірена часом ідея, яка завжди залишається актуальною в ландшафтному дизайні (ФОТО)
Відчуєте бажання змін і оновлення: гороскоп на п'ятницю, 1 листопада
5 питань, які варто собі задати перед рішенням змінити роботу
Європа під водою: кліматичні зміни перетворюють стихійні лиха на буденність
Шахраї розсилають підробні листи від імені Мінсоцполітики
Україна захищає природне біорізноманіття в умовах надзвичайних викликів
Як сортують сміття в Європі: досвід для української системи переробки відходів