Догори
Дати відгук

Фахівці радять: на що варто звернути увагу, якщо купуєте креветки

Фахівці рекомендують купувати неочищені креветки.

3 хв на прочитання21 Червня 2022, 19:50
Поділитись:

Креветки можуть бути морськими і прісноводими, а видів їх налічується понад дві тисячі. Відрізняються ці морепродукти в основному розміром. Смакові якості креветок різних сортів не занадто змінюються. Вибирати креветки потрібно уважно. Зіпсовані морепродукти стають причиною найнебезпечніших отруєнь.

Креветки можуть продаватися:

  • охолодженими і замороженими;
  • очищеними і не очищеними;
  • у упаковках і на вагу.

Креветки належать до категорії швидкопсувних морепродуктів, тому побачити їх на полицях магазинів в охолодженому вигляді можна дуже рідко. Процесу заморожування вони піддаються, як правило, відразу після вилову. Якщо морепродукти реалізуються охолодженими, то, швидше за все, це розморожені креветки. Споживати їх потрібно відразу після купівлі, а повторно заморожувати не можна ні в якому разі. Довезти морепродукти у свіжому вигляді в іншу країну практично не реально.

Як вибирати креветки

При виборі креветок потрібно оцінювати їх зовнішній вигляд, міра свіжості і вивчати інформацію на упаковках. Продаватися морепродукти можуть в контейнерах або пакетах. Часто їх реалізують на розважування. Інформацію про термін придатності пропускати не можна ні в якому випадку.

Які креветки можна купувати:

  • якісні і свіжі креветки мають підігнутий хвіст, а їх забарвлення рівномірне по усьому тілу;
  • на упаковці з креветками обов’язково мають бути вказані цифри у форматі 100/120, 80/100 (такі коди означають кількість креветок в упаковці, наприклад від 100 до 120 або від 80 до 100);
  • креветки не повинні злипатися (льоду і снігу на них також бути не повинно);
  • зелена голова креветки не є ознакою її зіпсованості (така особливість характерна для окремих різновидів креветок);
  • якщо у креветки коричнева голова, то це ознака наявності ікри (за поживними властивостями такі морепродукти є найкориснішими);
  • розмір креветок частіше вказує на їх різновид, а не вік (найменші можуть бути до 2 см, а найбільші досягають 30 см);
  • вважається, що креветки, виловлені в холодних водах, смачніші і соковитіші;
  • колір креветки має бути насиченим, а не блідим (забарвлення може змінюватись залежно від виду морепродукту);
  • на упаковці з креветками має бути надана максимально повна інформація про виробника, включаючи адресу, телефон і електронну пошту.

Які креветки купувати не варто:

  • старі креветки можна відрізнити по сухому панциру і жовтим розлученням по тілу (такі морепродукти відрізнятимуться жорсткою консистенцією);
  • чорні крапочки на поверхні панцира також вказують на “похилий” вік креветок (потемніння добре видно і на лапках);
  • у пакеті з креветками не повинно бути льоду і снігу, інакше це буде ознакою неодноразового заморожування морепродуктів;
  • якщо у креветки чорна голова, то морепродукт заражений якимсь захворюванням (вживати такі креветки в їжу не можна ні в якому разі);
  • якщо хвіст креветки прямий, то це ознака того, що вона була заморожена мертвою (причину смерті креветки дізнатися не вийде, тому вживати її не можна);
  • не варто купувати креветок, якщо вони кардинально відрізняються за розміром (таким способом виробники можуть розбавляти дорогі морепродукти дешевими сортами);
  • з обережністю слід відноситися до креветок в червоних поліетиленових упаковках (такий колір надійно відтіняє зміни кольору креветок при їх неправильному зберіганні, тому червоні упаковки потрібно вивчати край ретельно).
  • блідо-рожевими креветки стають в результаті неправильного зберігання (колір змінюється при неодноразових перепадах температури).

Фахівці рекомендують купувати неочищені креветки. Після варіння в панцирі ці морепродукти будуть смачніші. Крім того, для очищення креветок виробники можуть використати хімічні сполуки. При виборі морепродуктів, що продаються на розважування або в упаковці, перевагу варто віддавати другому варіанту. На пакеті вказується максимально повна інформація, яку отримати від продавця буде вкрай складно.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.