Догори
Дати відгук

Щорічно, 7 січня відзначається День темпури - гастрономічне свято, присвячене цій страві

Сьогодні темпуру широко поширена в Японії та за її межами.

2 хв на прочитання07 Січня 2024, 11:01
День темпури - гастрономічне свято День темпури - гастрономічне свято
Поділитись:

Щорічно, 7 січня відзначається День темпури - надзвичайне гастрономічне свято, присвячене цій страві. Темпуро - це страви з риби та овочів, приготовані в клярі із збитих яєць та борошна, які обсмажуються у фритюрі.

Хоча багато людей вважають темпуру традиційною японською стравою, насправді вона прибула до Японії з Португалії понад 400 років тому. Сучасний спосіб готування темпури став популярним в Японії в першій половині періоду Едо (з 1615 року по середину 1700-х років). Початково темпуру подавали на вулицях у кіосках, але з часом вона стала однією з основних страв поруч із локшиною соба та суші в епоху Едо.

Сьогодні темпуру широко поширена в Японії та за її межами. Своєю популярністю свідчить навіть створення окремого свята, присвяченого цій страві. Темпуру подається в багатьох ресторанах японської кухні, а також існують спеціалізовані темпура-ресторани.

Найчастіше для приготування темпури використовують креветки та овочі, такі як баклажани і гарбуз, але деякі заклади навіть експериментують із темпуро з морозивом. Термін "темпура" вживається для будь-якої страви, приготованої цим способом. Цікаво, що спочатку під "темпуро" розуміли лише морепродукти, обсмажені у фритюрі, а овочі у фритюрі називали сьодзін-аге.

У різних регіонах Японії існують власні стилі приготування темпури. Наприклад, у Канто (район Великого Токіо) використовується яєчне тісто і кунжутне масло, а страва отримує золотисто-коричневий колір. З іншого боку, в Кансаї (південна частина центральної Японії) темпура має білий колір, оскільки її смажать у рафінованій олії, а яйце не використовується в клярі. Вважається, що у Кансаї використовували кунжутне масло, щоб усунути запах морепродуктів, зловлених у Токійській затоці (Едо-має). Також варто відзначити, що в Кансаї темпуру зазвичай подають без соусу, тоді як в Канто її завжди подають із соусом.

Хрустка скоринка, аромат і легкий післясмак роблять темпуру однією з найпопулярніших японських страв у всьому світі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Ситуація в енергетиці Азотні добрива Фермери Імпорт добрив
Ситуація в енергетиці призвела до збільшення попиту на азотні добрива щонайменше на 15%
3 хв на прочитання36 хвилин тому
Кавова гуща Шкідники на городі Лайфхак від шкідників Корисні поради Добриво
Кавова гуща відлякає шкідників на городі: як правильно застосувати лайфхак
1 хв на прочитаннягодина тому
Ягідний пиріг Швидкий рецепт Смачна випічка
Неймовірно смачний ягідний пиріг на кефірі: швидкий рецепт на кожен день
2 хв на прочитання4 години тому
Добрий урожай Ожина Секретне добриво
Яке підживлення треба ожині влітку, щоб на осінь був добрий урожай
1 хв на прочитання6 годин тому
Омлет із кабачками та твердим сиром — смачно, швидко і просто
1 хв на прочитання12 годин тому
Дотримання євростандартів стимулюватиме українських виробників покращувати якість своєї продукції – Андрій Крейтор
7 хв на прочитанняВчора
Держпродспоживслужба готова працювати за європейськими стандартами
1 хв на прочитанняВчора
Мінагрополітики напрацьовує програми допомоги фермерам на маточне поголів’я свиней
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Кардіолог Здоров'я серця Корисні звички Поради лікаря
Кардіолог назвав найкориснішу щоденну звичку для здоров'я серця
3 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Міндовкілля
Ukraine Recovery Conference 2024: українські та європейські НУО об'єднали зусилля для сталого відновлення України
2 хв на прочитаннягодина тому
Наловив раків Штраф за браконьєрство Незаконний вилов
На Одещині чоловік наловив раків на 130 тисяч гривень, за що може бути засуджений на 6 років
1 хв на прочитання2 години тому
Таємниці меліси: природний ключ до спокою та здоров'я
Таємниці меліси: природний ключ до спокою та здоров'я
3 хв на прочитання2 години тому
Партнери G7+ підтримають енергосектор України на понад 1 мільярд доларів США
2 хв на прочитання3 години тому
13 червня - Міжнародний день поширення інформації про альбінізм
2 хв на прочитання4 години тому
Міжнародна платформа дій для зеленого відновлення України стартувала на полях Ukraine Recovery Conference 2024
2 хв на прочитання5 годин тому
«Білі ворони»: хто такі альбіноси, що це за дивне захворювання, наскільки воно небезпечне й кому загрожує (ФОТО)
3 хв на прочитання6 годин тому