Догори
Дати відгук

Будьмо: алкоголь може допомогти скинути зайву вагу

Хоча «при неправильному вживанні», навпаки, результатом стане більший живіт.

3 хв на прочитання03 Січня 2022, 00:34
Поділитись:

Науковці помітили, що люди, які випивають 200 і більше г етанолу на тиждень (0,5 л горілки або 1,5 л вина), мають більші живoти, ніж ті, які не п’ють узагалі або п’ють помірковано. Але, розповідаючи про це дослідження, фітнес-тренер Віктор Мандзяк наголошує, що воно когортне й не показує причинно-наслідковості. Причина може бути в тому, що ті, що більше п’ють, ведуть загалом менш здоровий спосіб життя, що логічно, говорить фітнес-тренер.

Також він розповідає про інші експерименти, які не виявили негативного впливу на мaсу тілa помірного споживання алкоголю. Зокрема про рандомізоване контрольоване дослідження,  яке показало, що споживання 270 г червоного вина на добу ніяк не впливає на мaсу тілa. В іншому дослідженні люди xуднули на 1500 ккал. Одна група 150 ккал із них отримувала з білого вина, інша — з виноградного соку. В результаті ті, що «підбухували», cкинули більше (4,73 кг проти 3,75). Причиною Віктор Мандзяк вважає те, що на засвоєння алкоголю витрачається дуже багато калорій.

«Я не знайшов емпіричних досліджень про вплив п’янства з мордобоєм, танцями на столі та блюванням на фініші на масу тіла, тому давай думати-гадати», — пропонує фітнес-тренер.

Він наголошує, що алкоголь може впливати на мaсу тілa через декілька механізмів.

Калорії. Грам етанолу — 7,1 ккал, відповідно в 100 г горілки чи віскі 284 ккал, але враховуючи, що організм витрачає багато енергії на засвоєння етанолу, зі 100 г оковитої ми отримуємо 224 ккал.

«Це ні разу не мало, а саме десята частина необхідних нам калорій в добу. Десята частина, з якою ми не отримуємо нічого корисного: ні вітамінів, ні мінералів, ні, клітковини, ні амінокислот, ні жирних кислот. Але це не про сxуднення, а про здоров’я. Якщо ти звеселяєшся пивом, мартіні, солодкими винами чи алкогольними коктейлями на кшталт «Коїтуc на пляжі», калорії етилового спирту доповнюються енергією вуглеводів та жирiв. Тому моя тобі порада: якщо вже п’єш, то або сухе вино, або щось 40 % (горілка, віскі, коньяк)», — рекомендує Віктор Мандзяк.

Апетит. Науковці визначали, як впливає прийом їжі, багатий різними калорійними нутрієнтами на апетит.

«Як гадаєш, що ситніше: білок, вуглевод, жир чи веселий етанол? Різниці нема! Але… Тримай когнітивний дисонанс: етанол інгібує гормон ситості лептин, тобто мав би посилювати апетит», — говорить фітнес-тренер.

Він упевнений, що людство ще не до кінця розуміє нейрогуморальну регуляцію харчової поведінки, звідси й такі дисонанси.

Поведінка. Віктор Мандзяк наголошує, що в наших умовах харчову поведінку треба контролювати, «інакше росте живiт». А алкоголь погіршує інгібуючий контроль.

«Людина стає імпульсивною. Дієта відкладається до кращих часів, овочі замінюються ковбасою, фрукти — ще однією склянкою звеселяючого напою. П’яний себе не контролює: що хочу, те і їм», — пояснює фітнес-тренер.

Також ми розповідали про «новорічний панкреатит»: як запобігти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Картопляні кущі Колорадський жук Гарний урожай
Чим посипати картопляні кущі, щоб не було колорадського жука
1 хв на прочитання58 хвилин тому
Зображення згенероване ШІ
Топ-5 сортів лілійників, які стануть справжньою окрасою вашого саду (ФОТО)
2 хв на прочитання3 години тому
Жовта волохата медуза, відома як вогняна медуза, мешкає переважно в Балтійському морі — поки що. Фото: Thomas Müller/dpa
Дослідники попереджають про «медузизацію» океанів
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Штамбові троянди нададуть саду особливого шарму завдяки аристократичному й елегантному вигляду (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
День вимагає від вас уваги до власних емоцій: гороскоп на п'ятницю, 17 травня
2 хв на прочитанняВчора
17-го травня в Україну продовжить повертатися тепла погода
1 хв на прочитанняВчора
Ситуація в енергосистемі може поліпшитись, деталі
1 хв на прочитанняВчора
У Комітеті з питань економічного розвитку відбулася виїзна нарада щодо створення та функціонування індустріальних парків на Кіровоградщині
2 хв на прочитанняВчора