Догори
Дати відгук

24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції

Мільйони тварин страждають і помирають у результаті жорстоких, ненаукових та марних експериментів.

4 хв на прочитання24 Квітня 2024, 09:32
24 квітня свято Всесвітній день захисту лабораторних тварин Проти вівісекції 24 квітня свято Всесвітній день захисту лабораторних тварин Проти вівісекції
Поділитись:

Лабораторні тварини використовуються для моделювання патологічних процесів і випробування ліків, косметичних засобів, сигарет, харчових добавок, речовин побутової хімії. Як правило, замовники — великі фармацевтичні та косметологічні корпорації. 

Крім того, «жертвами заради науки» тварини стають під час підготовки медичних працівників та ветеринарів. Найчастіше досліди проводять на мишах, пацюках, морських свинках, кроликах, собаках, котах, голубах, мавпах та жабах. Це зумовлено найбільшою подібністю до людських генів та будови організму.

Вівісекція - проведення хірургічних операцій над живими тваринами з метою дослідження функцій організму. Ці квітневі заходи у третьої декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

Цілі Міжнародного дня проти вівісекці полягають у тому, щоб привернути увагу людей у всіх частинах світу до беззаконня процедур, що спричиняють страждання живим істотам, а також до розведення та доставки тварин для таких цілей; переконати регуляторів та законодавців прийняти альтернативні методи та припинити використання тварин у дослідженнях.

Ліки для людей та майбутні відкриття

Варто нагадати, що саме лабораторні тварини допомагають у боротьбі з широким спектром хвороб, завдяки чому було врятовано величезну кількість людських життів. Тільки за останні десятиліття в результаті експериментів з тваринами було зроблено велику кількість відкриттів і проривів у медицині та фармацевтиці.

Крім валідації ліків, вакцин та інших медичних засобів, тварин використовують у фундаментальних генетичних, молекулярних, цитологічних, біохімічних, фізіологічних, поведінкових та еволюційних дослідженнях. Особливу роль у цих дослідженнях грають спеціально виведені миші, щури і хом’яки, які вільні від патогенних мікроорганізмів

Ситуація в Україні

Варто згадати про  ухвалений законопроект 2351, який ввели в дію з 8 листопада 2021 року. Він забороняє:

  • масову евтаназію безпритульних тварин як метод регулювання їхньої чисельності;
  • бити, вбивати, отруювати чи калічити домашніх тварин;
  • дарувати домашніх тварин як призи, нагороди чи премії;
  • завдавати домашнім тваринам болю, страждання або пригнічення;
  • дресирувати тварин у спосіб, що завдає шкоди здоров’ю тварини та її загальному стану;
  • умертвляти тварин шляхом утоплення, задушення, використання електричного струму та речовин, що призводять до отруєння.

 Законопроектом вносяться зміни до ст.25 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження". З 8 листопада заборонено утримання великих хижих тварин, отруйних змій, хижих птахів, інших тварин, що становлять загрозу для людини, видів тварин, занесених до Червоної книги України та Додатку ІІ до Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі, у закладах громадського харчування, нічних клубах, готелях, базах відпочинку, оздоровчих закладах.

20 січня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв технічний регламент, який забороняє тестування косметичних препаратів на тваринах. Це означає, що як вітчизняні, так і закордонні компанії з літа 2022-го не зможуть проводити подібні тестування.

Ситуація в світі

На разі тестування косметики на тваринах заборонене в ЄС, Індії, Новій Зеландії, Австралії, Південній Кореї, Норвегії та Ізраїлі. В ЄС також заборонено ввозити косметику, яку тестували на тваринах. Марки, що позиціюють себе як етичні, використовують позначки: Leaping bunny, Not tested on animals, Beauty without bunnies та Cruelty Free.

Навіть консервативний Китай більше не потребуватиме від імпортованої косметики випробувань на тваринах. Про це на своєму вебсайті повідомило Національне управління медичних виробів (NMPA), яке регулює ліки та медичні вироби в регіоні. 

Як обійтися без лабораторних тварин

Сучасні цифрові технології дозволяють моделювати велику кількість процесів і прогнозувати результати на підставі обробки величезних масивів інформації, які зібрані у відповідні бази даних. Для багатьох випробувань підійдуть штучно вирощені в лабораторії клітинні фракції, культури клітин, тканини, моделі органів або інші продукти тваринного походження, одержані без шкоди їхнім власникам.

Стрімкий розвиток біотехнологій вселяє надію, що використання лабораторних тварин колись стане анахронізмом.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко