Догори
Дати відгук

Шість звичних продуктів, яким не місце в дитячому меню

Тому що від того, що діти їдять сьогодні, залежить їхнє здоров'я завтра.

3 хв на прочитання25 Червня 2022, 22:37
Поділитись:

Здорове харчування та грамотне складання щоденного раціону важливе для всіх, але для дітей особливо. Організм, який переживає стадію активного зростання, вимагає особливо дбайливого ставлення та підвищеної уваги до харчування — і тому батькам дуже важливо стежити за тим, наскільки здоровим та безпечним є щоденний раціон їхньої дитини. Перевірте, чи немає в меню вашого малюка цих небезпечних і шкідливих продуктів - і за потреби безжально визганяйте їх назавжди, пише «Домашнє вогнище».

Газовані напої та фруктові соки

Це справжня цукрова бомба, в якій немає нічого корисного для здоров'я, але дуже багато небезпечного і шкідливого цукру. І якщо з тим, що газовані напої шкідливі для здоров'я, батьки зазвичай не сперечаються, то небезпека фруктових соків часто не є очевидною. Тим часом соки, навіть свіжі — справжній продукт-перевертень, який прикидається корисним. Адже при виготовленні соку ми фактично позбавляємо фрукти чи овочі корисної клітковини та волокон, залишаючи лише фруктовий цукор, який миттєво підвищує рівень глюкози у крові дитини.

Курячі нагетси

Біле куряче м'ясо - відмінний продукт, джерело корисного білка. Але тільки не в тому випадку, коли воно обвалено в паніровці та засмажене у фритюрі. Це одне з найпопулярніших складових дитячого меню в кафе та ресторанах, але «популярний» не означає «безпечний» - адже в цій страві багато шкідливих жирів, а також натрію. Замініть нагетси на звичайне смажене куряче філе - це теж не ідеальний дієтичний продукт, але більш здоровий і безпечний.

Макарони

Звичні для багатьох з нас страви — макарони з маслом, сиром чи куркою — дієтологи радять виключити з дитячого меню зовсім або хоч пропонувати їх якомога рідше. Втім, експерти уточнюють, що йдеться насамперед про страви, які пропонуються в закладах громадського харчування, а не про приготовані самостійно. У пасті з куркою, олією чи сиром, приготовленою в кафе чи ресторані, зазвичай багато насичених жирів, шкідливих для здоров'я — саме з цієї причини від них краще відмовитися.

Страви з простих вуглеводів

Білий хліб, білий рис, інші страви, що складаються з «легких» вуглеводів, зазвичай подобаються і дітям, і їхнім батькам – не в останню чергу завдяки швидкості, з якою їх можна приготувати. Але експерти-дієтологи нагадують про те, яку шкоду можуть завдати здоров'ю «легкі» вуглеводи. І закликають максимально скоротити їхню частку у щоденному раціоні вашої дитини.

Дуже солодкі десерти

Не конче відмовлятися від традиційного святкового торта, але складні складові десерти на кшталт торта з морозивом або морозива з печивом краще виключити зі звичайного, повсякденного меню. Адже кожен такий десерт — справжня цукрово-вуглеводна бомба, калорійність якої може бути вищою, ніж у всього обіду. І він точно не піде на користь вашій дитині – краще запропонуйте їй фрукти, свіжі чи сушені, або корисні ласощі, які готуються без додавання цукру.

Гамбургери

Велике дослідження, в рамках якого перевірявся вплив на дитяче здоров'я різноманітних страв з меню кафе та ресторанів, визнало найшкідливішим продуктом стандартний чизбургер, який у різних закладах швидкого харчування традиційно входить до дитячого меню. Дієтологи, як і раніше, радять якнайрідше купувати дітям їжу в цих закладах, якщо без цього не обійтися, то хоча б уникати гамбургерів.

Також ми розповідали про сонцезахисний крем для дітей — як вибрати для найменших.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Дослідження вчених Алкогольні напої Шкідливі звички
Вчені назвали найнебезпечніший вид алкоголю: вбиває серце та сприяє ожирінню
1 хв на прочитання37 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитаннягодина тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання4 години тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання6 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання9 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання10 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost