Догори
Дати відгук

Дієтолог розповіла про користь недозрілих бананів

Банани одні з найсуперечливіших продуктів у сучасному харчуванні

3 хв на прочитання28 Січня 2023, 19:34
Фото:
EastFruit Фото: EastFruit
Поділитись:

Про мало відомі властивості бананів розповіла на своїй сторінці у Facebook кандидат медичних наук, гастроентеролог Олена Поташова.

"Банан дійсно дуже багатий на найрізноманітніші корисні речовини. В одному середньостатистичному банані знаходиться 1/5 добової дози вітаміну В6, добра порція вітаміну С і каротиноїдів. У ньому дуже багато магнію, калію і марганцю (яких взагалі мало в інших наших продуктах) - необхідних "Для здорової роботи серця. Одне маленьке дослідження показало, що вживання бананів зменшує оксидативний стрес і знижує в крові рівень шкідливих ліпідів дуже низької щільності", - говорить доктор Поташова.

Крім того, в банані багато різних харчових волокон (цілих 3 грами на фрукт), які мають властивості пребіотика, тобто сприяють підтримці потрібної кількості корисних бактерій у кишечнику - це запорука здоров'я кишечника.

"Причому зелені незрілі банани для травної системи набагато корисніші за стиглі. Цінної клітковини там більше, а цукрів, що викликають здуття, менше. Плюс лейкоціанідин, який сприяє розвитку слизової оболонки шлунка і зменшує відчуття печії", - зазначає Олена Поташова.

Гастроентеролог рекомендує: для тих, кого не турбує печія, зате потрібно швидко підкріпитися, стиглий банан – чудовий вихід. Він служить джерелом різноманітних вуглеводів – сахароза, фруктоза, глюкоза у поєднанні зі стабілізованим крохмалем дають швидку та тривалу ситість. "Це ідеальний перекус для спортсменів, - каже доктор Поташова. - А ще - це відмінна порція біогенних амінів (тих найчарівніших покращувачів настрою) - серотоніну і дофаміну. ​​Хоча останні дослідження говорять про те, що причиною цього не так багато триптофана в бананах, але скоріше унікальне поєднання його та інших антиоксидантів".

Деякі біоактивні речовини (ферулова кислота і лупеол), що містяться в банані, мають протимікробні та противірусні властивості (щоправда більшість з них знаходиться в шкірці). Так що не випадково банан із давніх часів використовували як ліки при різних інфекційних захворюваннях. "Лектини зелених бананів досліджувалися як препарати для лікування ВІЛ, гепатитів та Еболи. Зеленими бананами намагалися успішно лікувати інфекційну діарею у дітей", - зазначає лікар.

"Звичайно, банани не ідеальні, - попереджає Олена Поташова. - Вони можуть викликати звичайну алергію, як і будь-який інший фрукт. Зворотний бік великої кількості триптофану - можливість провокувати мігрені у схильних до них людей. Вони можуть бути небезпечні для людей, які приймають деякі ліки. , що сприяють накопиченню калію Не дуже корисні стиглі банани можуть виявитися для пацієнтів зі схильністю до здуття кишечника або для тих, у кого порушена толерантність до глюкози (хоча ми пам'ятаємо, що третину його вуглеводів становить корисна клітковина, але захоплюватися не варто) ".

"Спроби застосовувати зелені банани для зниження ваги виявилися безуспішними, зате вдалося знизити рівень систолічного тиску і, як не дивно, глюкози крові. Так що не треба чекати, поки банани дозріють - зеленими вони набагато корисніші. Тим більше, що тепер у наших магазинах з'явилася навіть борошно із зелених бананів - корисна альтернатива пшеничного борошна", - радить Поташова.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання4 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання5 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора