Догори
Дати відгук

Відмову від червоного м'яса на користь оселедця назвали запорукою порятунку багатьох життів

Щоб покращити здоров'я людини та всієї планети, слід обмежити споживання червоного м'яса.

3 хв на прочитання09 Травня 2024, 16:20
Заміна червоного м'яса може також знизити поширеність інвалідності Заміна червоного м'яса може також знизити поширеність інвалідності
Поділитись:

Нове дослідження передбачає, що заміна червоного м'яса оселедцем, сардинами та анчоусами може врятувати 750 тисяч життів. На думку дослідників, заміна червоного м'яса може також знизити поширеність інвалідності, пов'язаної із захворюваннями, пов'язаними з харчуванням, та допомогти впоратися з кліматичною кризою.

Дослідження показало, що заміна червоного м'яса на таку рибу, як оселедець, сардини та анчоуси може врятувати 750 000 життів на рік і допомогти впоратися з кліматичною кризою, пише The Guardian.

З'являється все більше свідчень того, що споживання червоного м'яса пов'язане з підвищеним ризиком захворювань у людей, а також значними збитками для навколишнього середовища. Навпаки, кормова риба відрізняється високою поживністю, нешкідлива для довкілля і є найпоширенішим видом риб у світовому океані.

Хоча дослідження показали користь вживання риби в їжу, досі було неясно, якою мірою вона може знизити глобальний тягар хвороб, якщо замінити її на червоне м'ясо. Тепер команда японських і австралійських дослідників отримала відповідь після проведення найбільшого аналізу, що включає дані з більш ніж 130 країн.

Вони виявили, що заміна червоного м'яса на кормову рибу може запобігти 750 000 смертям на рік і значно знизити поширеність інвалідності внаслідок захворювань, пов'язаних із харчуванням.

Дослідники додали, що перехід на такий тип харчування був би особливо корисним для країн з низьким та середнім рівнем доходу, де ця риба дешева та її багато, і де особливо високі втрати від серцево-судинних захворювань.

“Щоб покращити здоров'я людини та всієї планети, ми повинні обмежити споживання червоного м'яса та перейти на продукти, які є одночасно корисними та нешкідливими для навколишнього середовища”, - написали вони у журналі BMJ Global Health. “У порівнянні з червоним м'ясом морепродукти не тільки забезпечують більш високу концентрацію необхідних поживних речовин, але й запобігають неінфекційним захворюванням (НДЗ), пов'язаним з харчуванням.

“Наше дослідження показує, що використання кормової риби як альтернатива червоному м'ясу потенційно принесе істотну користь громадській охороні здоров'я (дозволить уникнути 0,5–0,75 млн смертей від НІЗ, пов'язаних із харчуванням), особливо щодо зниження ризику ішемічної хвороби серця”.

Кормова риба багата на довголанцюгові поліненасичені жирні кислоти омега-3, споживання яких може запобігти ішемічну хворобу серця, а також багата на кальцій і вітамін В12, зазначає The Guardian. За словами дослідників, риба має найнижчий рівень викидів вуглецю з усіх джерел їжі тваринного походження.

Однак на даний момент три чверті вилову кормової риби переробляється в рибне борошно та риб'ячий жир – продукти, які в основному використовуються для рибництва.

Дослідники змоделювали чотири сценарії, кожен із яких відбиває різну структуру розподілу кормової риби у світі. Вони використали дані про прогнозоване споживання червоного м'яса в 2050 році в 137 країнах та історичні дані про улов кормової риби в морських місцеперебуваннях.

У всьому світі цей підхід міг би запобігти до 750 000 смертей від захворювань, пов'язаних із харчуванням, у 2050 році та запобігти до 15 мільйонів років життя, прожитих інвалідами.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко