Догори
Дати відгук

Швейцарський виробник армійських ножів випустить серію без леза: ось у чому справа

Victorinox, виробник знаменитого кишенькового інструменту, реагує на «чуму ножових злочинів» новими варіаціями.

3 хв на прочитання09 Травня 2024, 21:22
Швейцарський армійський ніж Victorinox. Фото: V & A Швейцарський армійський ніж Victorinox. Фото: V & A
Поділитись:

Вже понад століття швейцарський армійський ніж є невід'ємною частиною екіпіровки для всіх — від пікніків і кіннотників до гравців у гольф і астронавтів. Але тепер виробник кишенькового ножа з червоним або синім корпусом і безліччю інструментів схилився перед тим, що англійський суддя минулого тижня назвав «чумою ножових злочинів», розробивши нову серію ножів без лез. Про це розповідає The Guardian.

У відповідь на те, що все більше країн вводять заборони чи обмеження на носіння ножів, швейцарська компанія Victorinox, яка виробляє кишенькові інструменти, перебуває на ранній стадії розробки першої лінійки безлезових виробів, призначених спеціально для тих видів діяльності, де лезо не потрібне.

«Ми стурбовані посиленням регулювання обігу ножів через зростання насильства у світі. На деяких ринках лезо створює образ зброї. Я ж маю на увазі створення інструменту, який був би корисним для велосипедистів. Велосипедистам потрібні специфічні інструменти, але не обов'язково леза. У нас уже є інструмент спеціально для гравців у гольф», — каже Карл Ельсенер, генеральний директор сімейної компанії в четвертому поколінні.

Минулого тижня суддя Саїні звинуватив «чуму ножових злочинів» у Брістолі та прилеглих районах у вбивстві 16-річного Майкі Ройнона, талановитого підліткового репера, якого зарізали в шию на домашній вечірці в Баті.

Того ж тижня 15-річний хлопець, який ударив ножем у серце іншого підлітка на очах у школярів, що виходили з початкової школи в Лідсі, був визнаний винним у вбивстві.

Це сталося на тлі повідомлень про стрімке зростання попиту на бронежилети для співробітників охорони торгових центрів на тлі 65 % зростання кількості насильницьких і жорстоких інцидентів за останні два роки.

Згідно з британським законодавством, людина може носити ніж у громадських місцях, тільки якщо він має складане лезо довжиною менше 3 дюймів (7,62 см).

Що стосується всіх інших ножів, то їх носіння в громадських місцях є незаконним без поважної причини, яка може включати в себе необхідність носіння ножа для роботи, носіння його як частини національного костюма чи з релігійних міркувань, як, наприклад, вигнутий ніж «кірпан», який носять деякі сикхи.

Ельсенер сказав, що Victorinox реагує на посилення правил, розробляючи інструменти без леза для конкретних видів активного відпочинку чи спорту.

Victorinox виробляє близько 10 млн кишенькових інструментів щороку. На вибір пропонується близько 400 різних типів, зокрема один, який може похвалитися 73 функціями. Їх навіть брали з собою в космос астронавти НАСА.

Проте досі вони завжди мали принаймні одне лезо.

Компанії вже довелося адаптувати свою продукцію до посилення обмежень на носіння ножів, а після 11 вересня продажі компанії впали на 30 %.

Навіть у Швейцарії, на батьківщині бренду, почалися дискусії про те, що дозволено носити людям. У 2016 році в парламенті відбулися дебати про заборону носіння ножів довжиною понад 5 см. Один депутат навіть запитав: «Чи заборонять знаменитий швейцарський армійський ніж?» Запропонована поправка була відхилена.

Швейцарський армійський ніж був вперше розроблений в Ібаху, Швейцарія, в 1891 році і спочатку називався Offiziersmesser, або офіцерський ніж, оскільки компанія мала контракт на постачання ножів для армії.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
Переломний момент у лікуванні раку грудей: науковці знайшли спосіб, який допоможе підібрати «персональну» терапію
3 хв на прочитаннягодина тому
В Україні за Програмою медгарантій торік допомогу отримали 22 мільйони пацієнтів
pixabay
В Україні за Програмою медгарантій торік допомогу отримали 22 мільйони пацієнтів
2 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенероване ШІ
У США підліток помер, з'ївши одну чипсину
4 хв на прочитання7 годин тому
Парвовірус стригучого лишаю B19 (B19V). Фото: Science Photo Library/imago images
У Європі зростає захворюваність на стригучий лишай
2 хв на прочитання12 годин тому
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я людей: магнітні бурі на понеділок, 20 травня
1 хв на прочитанняВчора
Врятувати дитину не вдалося: на Закарпатті чоловік підпалив одяг пасинку
1 хв на прочитанняВчора
Усик - перший абсолютний чемпіон світу в надважкій вазі у XXI столітті!
2 хв на прочитанняВчора
Запалити віртуальну свічку та здати тест: що варто зробити у Всесвітній день пам'яті людей, які померли від СНІДу
5 хв на прочитанняВчора