Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Несподівані рішення та модні тенденції: як виглядає найкрасивіший сад у Німеччині (ФОТО)

Несподівані рішення та модні тенденції: як виглядає найкрасивіший сад у Німеччині (ФОТО)

При виборі рослин дедалі частіше називається «дружність щодо комах». Також велика увага приділяється старим деревам.

3 хв на прочитання09 Травня 2024, 20:27
«Стежинки по вологих луках» — так називається проект, який переміг у 2024 році в конкурсі «Сад року». Фото: Ferdinand Graf Luckner «Стежинки по вологих луках» — так називається проект, який переміг у 2024 році в конкурсі «Сад року». Фото: Ferdinand Graf Luckner
Поділитись:

«Сад року» — престижна нагорода, яка вже дев'ять років присуджується найкращій садовій ділянці у німецькомовному просторі. 2024 року її отримав сад у Німеччині. Як він виглядає? Про це розповідає Deutsche Welle.

«Стежинки по вологих луках» (Stege an den Feuchtwiesen) — так називається ландшафтний проект садової ділянки, що перемогла в 2024 році в конкурсі «Сад року». Сад, будинок із сараєм і невеликою пекарнею — ділянка загальною площею 3000 м2 — розташована неподалік кордону з Нідерландами. Вже при першому погляді на нього стає очевидним, що головна особливість цього проекту — близькість до природи. Це враховувалося не лише при виборі будівельних матеріалів — у саду викладено дощатий настил, який простягається на 45 м — а й рослин у саду.

Особливе місце у ньому займає бук лісовий пурпурний, вік якого оцінюється приблизно в 120 років. А у зв'язку з високою вологістю в цьому регіоні на садовій ділянці переважають вологостійкі рослини. Загалом садовий простір виглядає як луг із численними травами та багаторічними рослинами, такими як Боряк потічковий (Cirsium rivulare) з червоними квітами, Синяк звичайний (Echium vulgare) або Сивець луговий (Succisa pratensis).

У цьому саду є місце не лише для прогулянок, а й дитячих ігор. Наприклад, у пісочницю було переобладнано каркас човна, який гармонійно вписався в атмосферу найпрекраснішого саду Німеччини. Весь цей проект — справа рук ландшафтного дизайнера Крістіни Шнельтінг, яка перетворила садову ділянку на ідилію для своєї родини.

Фото 1/4

«Ми спостерігаємо, що затребувані композиції з багаторічних рослин і трав, що створюють атмосферну обстановку в саду, цілий рік. При виборі рослин дедалі частіше називається такий критерій, як "дружність щодо комах" (німецькою "Insektenfreundlichkeit, тобто рослини повинні бути сприятливим середовищем для комах — Ред.)», — розповіла Констанце Нойбауер із мюнхенського видавництва Callwey та член журі конкурсу про ті тенденції, які переважають у садах домашніх господарств у Німеччині.

Велика увага приділяється цінності старих дерев. Член журі конкурсу «Сад року» наводить приклад проекту-переможця, де старі дерева вдалося вписати в нову концепцію саду.

«Багато проектувальників радять використовувати вже наявні дерева і наполягають на тому, що старі дерева не потрібно вирубувати, коли ви перекроюєте сад. Їх потрібно інтегрувати та зберігати», — каже Констанце Нойбауер.

Дерева-довгожителі не лише створюють особливу атмосферу, а й відіграють важливу роль із погляду клімату й охорони природи, впевнена експерт. Окрім того, як підкреслює член журі, ці дерева дарують почуття захищеності та рятівний затінок, без якого у спекотні дні неможливо було б перебувати в саду.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко