Догори
Дати відгук

Жителів міст біля АЕС лишили без знижки на електроенергію, люди вирішили не здаватися

Кабінет Міністрів позбавив жителів міст, які розташовані в 30 кілометровій зоні від АЕС, 30% знижки на електроенергію

2 хв на прочитання09 Січня 2021, 19:30
Поділитись:

Реформи для жителів декількох міст почалися досить несподівано:  Кабінет Міністрів позбавив жителів міст, які розташовані в 30 кілометровій зоні від АЕС, 30% знижки на електроенергію.

Як йдеться у матеріалі ЕП, компанія-постачальник електроенергії YASNO з посиланням на відповідну урядову постанову повідомила, що з 1 січня припиняє діяти також пільговий тариф для людей, які проживають у 30-кілометровій зоні атомних станцій. Отже, після урядових змін наприкінці року тариф на електрику для населення по Україні зріс у 1,87 раза, а для мешканців 30-кілометрових зон – у 2,67 раза.

Право на особливий тариф на електроенергіюдля українців в 30-кілометрових зонах АЕС закріплене в   законі "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку".  

Регулювати пільговий тариф мав би закон "Про електроенергетику", однак він втратив чинність з середини 2019 року. До грудня 2020 року люди мали пільги завдяки рішенню Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Утім з набуттям чинності нової постанови Кабміну пільгові тарифи припинили дію.

Після перехідного періоду ціноутворення регулюватиме закон "Про ринок електричної енергії", в якому також про пільги немає жодного слова.

В той же час міста, які втратили пільги на електроенергію   хочуть повернути їх назад. Мова йде про  Нікополь, Марганець та Покров. Ці три міста об’єднує те, що вони офіційно відмовились від централізованого опалення, а отже більше залежні від тарифів на електроопалення.

Так, у  місті Нікополь,  депутати  ухвалили відповідне звернення до Верховної Ради, президента, Кабінету Міністрів та народного депутата від свого округу.  Мер Нікополя Олександр Саюк зареєстрував петицію на сайті президента про відновлення пільг для всіх міст з 30-кілометрових зон. У містах також пройшли акії протесту. 

Як відомо, з 1 січня 2021 року Кабмін скасував пільговий тариф на електроенергію в 90 коп/кВт.год для населення на перші 100 кВт-год. Уряд встановив фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн-кВт.год.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Українцям виплатять компенсації Сонячні батареї Теплові насоси
Українцям виплатять компенсації на сонячні батареї та теплові насоси під опалення
1 хв на прочитання12 годин тому
Запрацювали дитячі залізниці у Львові та Рівном
Запрацювали дитячі залізниці у Львові та Рівному
1 хв на прочитання12 Травня 2024
Сьогодні 11 травня відзначається День потягу
11 травня - День потягу: українська залізниця стає все ближче до Європи
2 хв на прочитання11 Травня 2024
 Міненерго Підвищення тарифів Світло Електроенергія
У Міненерго не виключають можливість підвищення тарифів на світло: подробиці
1 хв на прочитання10 Травня 2024
Україна та Норвегія поглиблюватимуть співпрацю у сфері ядерної та енергетичної безпеки
1 хв на прочитання10 Травня 2024
Німеччина допоможе Україні відновити електромережу
2 хв на прочитання10 Травня 2024
Незалежність від блекаутів: до кінця 2024 року сонячні електростанції встановлять на 270 лікарнях
1 хв на прочитання10 Травня 2024
Запущено чергову ділянку магістрального водогону на Дніпропетровщині: по завершенню пропускатиме 550 тисяч кубічних метрів води на добу
2 хв на прочитання08 Травня 2024