Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • «Замість заявленого виробником SPF-30 можна отримати 10»: дерматолог радить, як захистити обличчя від весняного сонця

«Замість заявленого виробником SPF-30 можна отримати 10»: дерматолог радить, як захистити обличчя від весняного сонця

Крем із SPF-фактором навесні захистить від передчасних зморшок.

5 хв на прочитання20 Травня 2023, 11:16
Поділитись:

Навесні так хочеться побалувати себе сонячними ваннами, але водночас навіть весняне сонце аж ніяк не безпечне, особливо для ніжної та тонкої шкіри обличчя. Агресивна дія ультрафіолету на втомлену від зимових місяців шкіру провокує появу зморшок, робить її сухою та зневодненою, провокує появу пігментних плям. Саме тому навесні косметологи радять використовувати спеціальні доглядові косметичні засоби, наприклад, крем із SPF-фактором.

Чому не варто нехтувати таким захистом не лише влітку, а й із першими весняними променями, інформаційному порталу «Здорові люди» пояснила лікар-косметолог, дерматовенеролог Юлія Баранова.

Підступний ультрафіолет

УФ-випромінювання не залежить від температури, погоди чи пори року. Нетривалий вплив ультрафіолету корисний для здоров'я, адже з його допомогою виробляється вітамін D. Однак тривале перебування під сонячними променями загрожує опіками, появою пігментації, фотостарінням шкіри, ослабленням імунітету, збільшенням ризику розвитку раку шкіри. До речі, фотостаріння і так зване справжнє старіння — не одне й те саме. І з проявами фотостаріння боротися набагато складніше.

Ще одним негативним наслідком впливу ультрафіолету можуть стати фотодерматити (запальна реакція шкіри з утворенням висипу, пухирів). Причиною такої чутливості до сонячного світла можуть бути деякі косметичні процедури чи прийом певних лікарських засобів (сульфаніламідів, тетрациклінів, протизаплідних таблеток), у складі яких містяться речовини, що підвищують чутливість шкіри до ультрафіолету (фотосенсибілізатори).

Існує три типи УФ-променів:

  • промені типу А (UVA) здатні проникати крізь хмари навіть у похмуру погоду. Таке випромінювання найнебезпечніше. Воно нічим не затримується, здатне проникати у глибокі шари шкіри, викликаючи її фотоушкодження;
  • промені типу В (UVB) не менш небезпечні. Саме вони є причиною сонячних опіків. Утім, захиститися від них простіше, UVB-випромінювання поглинається одягом, особливо світлим;
  • найагресивніші — промені типу С, але до Землі вони не доходять, а поглинаються її озоновим шаром.

UVA-промені провокують раннє старіння шкіри, появу зморшок. Вони проникають у глибокі шари шкіри, порушують сполучну тканину, що призводить до втрати еластичності. UVB-промені стимулюють почервоніння, пігментацію й опіки, а також зростання клітин епідермісу, сприяючи потовщенню шкіри.

Що таке SPF (Sun Protect Factor)

Сонцезахисний крем (Санскрін) — засіб, який захищає від шкідливого впливу сонячного випромінювання на шкіру. Після абревіатури SPF завжди йде цифра, яка означає час безпечного перебування під сонцем. Це означає, якщо на тубі косметичного засобу стоїть індекс SPF-15, то час безпечного перебування на сонці становить 150 хвилин (середній час, який людина може без шкоди для здоров'я перебувати під сонячним промінням без захисту — не більше 10 хвилин).

Кому крем із SPF-фактором просто необхідний

У регулярний денний догляд вводити сонцезахисні засоби можна вже після 25 років, причому фактор захисту повинен бути не менше 30. Крім того, не варто нехтувати подібними засобами людям зі світлою шкірою, причому що вона світліша, то вищим має бути фактор SPF.

Крем із SPF (не менше 50) обов'язково слід використовувати під час або після курсу хімічних пілінгів (поверхневих і серединних), лазерного шліфування, інших відлущувальних процедур. Окрім того, наносити такі косметичні засоби рекомендується під час лікування гіперпігментації шкіри чи прийому препаратів, у складі яких є вітамін А (нерідко вони призначаються при дерматологічних захворюваннях шкіри, у тому числі акне і розацеа). Річ у тім, що вітамін А підвищує чутливість шкіри до дії сонця.

Декоративна косметика з SPF

Слід пам'ятати, що декоративна косметика не зменшує та не збільшує SPF-фактор крему, а індекси різних косметичних засобів, нанесених на шкіру, не підсумовуються.

Сьогодні в асортименті представлена досить широка лінійка доглядової косметики та декоративних косметичних засобів із SPF. Однак при використанні є невеликий нюанс. Навіть якщо ви наносите денний крем SPF-15 та пудру SPF-10, значення індексів не підсумовується. Завжди працює засіб із найбільшим значенням SPF-фактору.

Якщо ви регулярно використовуєте декоративну косметику з SPF-фактором, відмовлятися від денного крему з такою дією не варто.

Тільки тонального крему чи пудри для повноцінного захисту від сонця недостатньо. Крім того, оскільки декоративна косметика не передбачає нанесення товстого шару, на шкіру потрапляє невелика кількість засобу. І замість заявленого виробником SPF-30 можна отримати 10.

Всі засоби, що мають сонцезахисний фактор, треба оновлювати, адже їхня дія не нескінченна. Але наносити денний крем із SPF, наприклад, кожні 2-3 години досить проблематично. У цьому плюс використання декоративної косметики. Обновивши макіяж, ви тим самим додасте трохи захисту від сонця. Найчастіше виникає дискомфорт при використанні засобів із SPF-фактором: шкіра швидко жирніє, і макіяж скочується. У такому разі варто вибирати засоби з меншим вмістом діоксиду титану та серії для жирної та проблемної шкіри. Зазвичай у назві міститься слово «матуючий».

Також ми розповідали, що не всі сонцезахисні креми однаково потрібні: як вибрати засіб із SPF за фототипом.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Оброблення відходів та дозіл для підприємств
Оброблення відходів: з червня підприємствам потрібно буде мати дозвіл на операції з сортування та подрібнення
2 хв на прочитання11 хвилин тому
Чим Полити Цибулю Секрет гарного Урожаю Підкормка
Чим варто полити цибулю, щоб виросла розміром з цілий кулак
1 хв на прочитання2 години тому
Торт без випікання Рецепт десерту Солодощі
Ягідно-сирний торт без випікання: рецепт простого десерту
1 хв на прочитання3 години тому
Корова, що пройшла генетичну модифікацію, виробила молоко з людським інсуліном.
Фото ілюстративне
На Вінниччині створять екоферму на тисячу голів ВРХ
1 хв на прочитання5 годин тому
Троянди стануть ще красивішими, якщо поруч з ними посадити гарних рослин-сусідів
1 хв на прочитання6 годин тому
ТОП-5 пріоритетів 2024 в сфері довкілля: Реформа Державної екологічної інспекції України
3 хв на прочитання8 годин тому
На Закарпатті пам’ятку археології «Стоянка печерна» взяли під особливу охорону
1 хв на прочитання9 годин тому
5 велетнів: рослини з найбільшим листям для акценту в квітнику (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому