Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • За 70 років калорійність страв у кулінарних книгах зросла на 44 %, а домашніх страв на 63 % — науковці

За 70 років калорійність страв у кулінарних книгах зросла на 44 %, а домашніх страв на 63 % — науковці

Більше їсти ми стали вже давно.

2 хв на прочитання05 Листопада 2023, 13:38
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

З кожним роком ми їмо дедалі більше. Ще жодна країна за останні 30 років не почала худнути, хоч де-не-де темпи ожиріння і зменшилися. Про це розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін. 

Дослідження показують, що розміри порцій зростають, калораж їх збільшується. Так, аналіз кулінарних рецептів показав, що за 70 років калорійність страв у кулінарних книгах зросла на 44 %!

Наприклад, рецепт тушкованої курки: у 1936 — 228 ккал, 1946 — 270 ккал, 1951 — 281 ккал, 1963 — 294 ккал, 1975 — 284 ккал, 1997 — 288 ккал, 2006 — 334. Якщо взяти однакову кількість тіста, то з кулінарної книги 1948 року вистачало на 48 булочок, а за сучасними книгами — на 15. Навіть коли ви готуєте вдома, за останні 70 років калорійність домашніх страв зросла на 63 %.

З 1900 року розмір тарілок у середньому зріс на 23 %, що призводить до 50 зайвих ккал на день, тобто +2,2 кг на рік. Також за час з 1700 розмір келиха вина зріс із 66 мл до 417 мл 2000 року і зараз до 449 мл, тобто об’єм зріс майже у сім (!) разів. А збільшення келиха неминуче збільшує споживання вина. Втім, деякі науковці кажуть, що більше їсти ми стали давно. Так, проаналізувавши розмір порцій на численних зображеннях Таємної вечері, науковці виявили, що, починаючи з ХІ століття, розмір порцій і тарілок постійно зростав: розмір страви зріс на 69 %, тарілок — на 66 %, хлібів — на 23 %.

Дослідження мереж McDonald та KFC показало, що калорійність багатьох страв зростає на 60 ккал за кожне десятиліття, збільшується і кількість цукру та солі. Деякі страви в McDonald виросли з 200 кілокалорій у 1960 році до 610.

«Попри заяви про боротьбу з епідемією ожиріння, не видно жодних реальних спроб вплинути на кількість з'їденого чи обмежити розмір пропонованих одноразових порцій. Виходить, що наш вибір перебуває під сильним зовнішнім тиском і в такому обесогенному (обесогени — певні хімічні сполуки, які начебто порушують нормальний розвиток і баланс ліпідного обміну, що в деяких випадках може призвести до ожиріння — ред.) середовищі протистояти йому може бути складно», — наголошує Біловешкін.

Також що швидше ви їсте, то швидше набираєте вагу: лікар розповідає, як скинути 10 кг без зміни раціону.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.