Догори
Дати відгук

Винайдено матеріал, який легший за пластик, але міцніший сталі

В майбутньому його зможуть використовувати навіть для будівництва.

1 хв на прочитання03 Лютого 2022, 22:40
полімер полімер
Поділитись:

Інженери Массачусетського технологічного інституту розробили новий надтонкий матеріал, який є легшим за пластик, але міцніший за сталь, пише «Погляд», з посиланням на New Atlas.

Під час розробки вони використали унікальну технологію "зшивання" атомарних площин полімерів. Як мономер вчені взяли меламін, що має структуру вуглецевих і азотних кілець. У розчині, що знаходиться в особливих умовах, ці молекули виростають у сторони у формі дисків, які потім укладаються одна на одну, а водневі зв'язки утримують ці шари разом.

"Замість того, щоб робити молекулу, схожу на спагеті, ми можемо зробити пластинчасту молекулярну площину, де ми змушуємо молекули з'єднуватися одну з одною у двох вимірах. Після цього ми нанесли методом центрифугування тонкі плівки, які мають надзвичайну міцність", — говорить старший автор дослідження Майкл Країно.

Новий матеріал під назвою 2DPA-1 має вражаючі властивості. Незважаючи на те, що полімер дуже тонкий і легкий, його межа плинності вдвічі вища, ніж у сталі, і для його деформації потрібно в шість разів більше сили, ніж для куленепробивного скла. Він також повністю непроникний для газів та рідин. Тож вчені допускають, що у майбутньому його можна буде використати навіть для будівництва.

Раніше ми писали, що «Недоторканий» 3-ти кілометровий кораловий риф виявили вчені(ВІДЕО) 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко