Догори
Дати відгук

Всеукраїнський день психолога: модний гіпноз, техніки заспокоєння, дихальні вправи, EMDR-терапія

У новому тисячолітті професія психолога стає все популярнішою, в тому числі і в Україні.

6 хв на прочитання23 Квітня 2024, 09:23
23 квітня Всеукраїнський день психолога Лікування гіпнозом Техніки заспокоєння Дихальні вправи EMDR-терапія 23 квітня Всеукраїнський день психолога Лікування гіпнозом Техніки заспокоєння Дихальні вправи EMDR-терапія
Поділитись:

Життя людини — дуже непередбачуване та бурхливе. Будь ви політиком, бізнесменом, лікарем чи домогосподаркою — у вашому житті, поряд із позитивними емоціями, неминучі хвилини розчарування, результатом яких можуть стати негативні вчинки.  

За минулий час психологія накопичила безліч фактів і даних, що показують, що знання людини про себе змінюють її стан і почуття. Психологію можна назвати наукою, що створює людину через пізнання.

У новому тисячолітті професія психолога стає все популярнішою, в тому числі і в Україні. 

Наразі, є кілька трендів у психології

Гіпнотерапія

Гіпноз – це змінення свідомості, при якому особа знаходиться у глибокому стані релаксації та концентрації. Гіпнотерапія, з іншого боку, це систематичний психотерапевтичний метод, який використовує гіпноз для лікування різних психічних та фізичних проблем. 

Цей вид терапії може допомогти клієнту розслабитися та знизити рівень стресу для подолання депресії та тривожності. Гіпнотерапія використовується для позбавлення від шкідливих звичок, таких як куріння чи надмірне вживання алкоголю. Цей метод може допомогти людям подолати свої страхи, фобії та тривожні стани. Проте, гіпнотерапія не підходить для всіх. Її не рекомендується проводити людям з епілепсією, шизофренією чи іншими серйозними психічними розладами.  

Позитивним є те, що людина може вирішити свої проблеми за один сеанс, не відвідуючи психолога роками.

Техніки для заспокоєння

Техніки саморегуляції, які направлені на стишення надмірно активованої нервової системи. Цих технік є дуже багато, і вони можуть здаватись, на перший погляд, примітивними, але саме в простоті — їхня користь і суть. Вони працюють, бо базуються на законах нейробіології. Наприклад, 

Техніка 1. Дихайте

Зробіть глибокий вдих через ніс і глибший видих через щілину між губами. 5-6 циклів такого дихання сповільнять калатання серця і зберуть докупи розпорошені думки. Спробуйте дихати так, як дихають при палінні, приблизно стільки ж часу, скільки йде на одну цигарку — тобто, 6-8-10 циклів вдихів-видихів. 

Техніка 2. Простукайте тіло

Під час панічної атаки або коли емоції (будь-які) вихлюпуються через край, притисніть руки до тіла, склавши долоні навхрест під ключицями, і наче крильцями метелика простукайте долонями плечі у комфортному ритмі та з комфортною силою. Також можете по черзі постукати долонями по ногах у ділянці трохи вище колін. Ця техніка називається тепінг. Дві хвилини простукування активують дію парасимпатичної нервової системи, яка сприяє відновленню та забезпечує внутрішній баланс організму. 

Техніка 3. Порухайтеся

Використовуйте будь-яку можливість для фізичної активності. Навіть в умовах обмеженого простору можна по черзі стискати руки в кулаках або підіймати-опускати стопи, із зусиллям притискаючи їх до землі. 

Дихальні вправи

Це ефективний засіб зняття напруги і тривоги. Нервові імпульси з дихальних центрів мозку поширюються на кору головного мозку й змінюють її тонус. Наприклад:

  1. Техніка дихання квадратом. Займіть зручну позу. Починайте робити вдих, рахуючи до 4. Після вдиху затримайте дихання, знову рахуючи до 4. Видих, теж рахуйте до 4. Затримайте дихання, рахуючи до 4. У цей час можна подумки креслити квадрат, сторони цього квадрата – це вдих, пауза, видих, пауза. Зробіть 5-8 таких циклів. Ви самі не помітите, як вирівняєте дихання, стабілізуєте серцебиття, заспокоїтесь самі та “заспокоїте” свої думки.
  2. Техніка глибокого дихання. Знайдіть зручне і тихе місце, де Ви не будете відволікатися. Покладіть одну руку на груди, а іншу на живіт. Спочатку спробуйте дихати, як завжди, зосереджуючись на тому, як піднімаються і опускаються грудна клітка і живіт. Зробіть один плавний повільний глибокій вдих (по можливості, краще носом) протягом п’яти секунд. Сфокусуйтеся на вдиху, щоб рука, лежача на животі, змогла першою відчути його, після чого піднімуться ваші грудна клітка і плечі. Потім повільно видихніть через рот протягом п’яти секунд, поволі втягуйте живіт по мірі спустошення легенів. Зосередьтеся тільки на русі дихання. Видихнувши повністю, розслабте живіт і грудну клітку. Розслабте плечі. Під час вдиху діафрагма скорочується, втягуючи повітря в легені. При постійній практиці ця техніка допомагає розслабитися, знижує частоту серцевих скорочень, прискорює метаболізм і сприяє зниженню артеріального тиску.
  3. Техніка дихання на «свічу». Запаліть свічку або уявіть, що вона стоїть перед Вами. Зробіть вдих носом та повільний видих ротом, складаючи губи в трубочку. Вам потрібно дихати так, щоб полум’я не коливалося. Зробіть мінімум 10 таких циклів. Такий подих допоможе заспокоїтися й зняти зону перезбудження в корі головного мозку.
  4. Техніка почергового дихання ніздрями. Займіть зручне положенні. Розслабтеся протягом кількох хвилин. Великим пальцем правої руки закрийте праву ніздрю. Зробіть повільний глибокий вдих через ліву ніздрю. Потім вказівним пальцем закрийте ліву ніздрю і відпустіть великий палець правої ніздрі. Видихніть через праву ніздрю. Потім потрібно повторити ті самі кроки на іншу сторону: коли максимально вдихнете через праву ніздрю, закрийте її та видихніть через ліву.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)-терапія

Це метод терапії, розроблений для лікування посттравматичних розладів. За допомогою руху очей активізуються ділянки мозку, які відповідають за переробку інформації. В результаті подія, що травмує, яка «застрягла» в пам'яті і приносить біль, починає поступово тьмяніти.

Також у EMDR відбувається робота з когнітивною складовою – переконаннями людини та асоціаціями. Поступово вони замінюються менш руйнівними і позитивні. Важливо відзначити, що метод немає нічого спільного з гіпнозом: дослідження довели, що під час гіпнозу мозок входить у зовсім інший стан. Під час сеансу EMDR клієнт перебуває у свідомості та може будь-якої миті зупинити роботу.

Авторка EMDR — Френсін Шапіро. Вона заснувала EMDR програму гуманітарної допомоги, де терапію можуть пройти соціально незахищені групи в усьому світі. 2002 року Френсін отримала міжнародну премію Зігмунда Фрейда — головну нагороду в галузі психотерапії.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Спеції Шкідливі продукти Печінка
Лікарі попередили про найнебезпечнішу спецію для печінки
1 хв на прочитання27 хвилин тому
Система екстреного сповіщення лікарів Перше медоб'єднання Львова
У 54 львівських лікарнях запрацювала система екстреного сповіщення лікарів - knopka
1 хв на прочитання3 години тому
Поради дієтолога Продукти для схуднення Фітнес
Завжди мають бути в холодильнику: дієтолог назвала п'ять продуктів для схуднення
2 хв на прочитання7 годин тому
Зображення згенероване ШІ
В індійських прянощах знайшли отруту — їх могли постачати по всьому світу
1 хв на прочитання8 годин тому
На території Об'єднаних Арабських Еміратів з'явиться перший у світі оздоровчий острів
1 хв на прочитання10 годин тому
Протестувальники в Парижі вимагають припинити очищення міста від саморобних таборів перед Олімпіадою
1 хв на прочитання15 годин тому
Ці ознаки інсульту можуть попередити про загрозу життю: ніколи не ігноруйте їх
2 хв на прочитання16 годин тому
У Німеччині команда зіграла у футбол голяка, протестуючи проти комерціалізації цього виду спорту (ФОТО)
1 хв на прочитання21 година тому
Більше з GreenPost
Запуск зонда «Чан'є-6». Фото: HECTOR RETAMAL/AFP
Китай запустив безпілотний зонд на зворотний бік Місяця
1 хв на прочитаннягодина тому
Квітучі рослини Не вимагають догляду Що посадити на квітнику
Чотири квітучі рослини, які майже не вимагають догляду
1 хв на прочитаннягодина тому
Ракус із раною за два дні до того, як його помітили з припаркою з лікарського листя. Фото: Armas
Орангутанг став першою дикою твариною, яка самотужки вилікувала свою рану, зробивши «мазь» із лікарської рослини
3 хв на прочитання2 години тому
Ракета стартапу HyImpulse за кілька днів до запуску. Фото: HyImpulse/Handout/dpa
Тепер і Німеччина: пройшли випробування ракети з двигуном на свічковому воску, яка має транспортувати супутники в космос
1 хв на прочитання4 години тому
У Берліні на заводі з виготовлення систем ППО та ракет сталася пожежа: місто в отруйному диму
1 хв на прочитання4 години тому
В Арктиці зафіксовано перший випадок смерті моржа від пташиного грипу
2 хв на прочитання5 годин тому
Глобальний екологічний фонд допоможе Україні запустити проєкти зі створення сталої транспортної інфраструктури для захисту біорізноманіття
1 хв на прочитання6 годин тому
Як пофарбувати яйця до Великодня, використовуючи тільки природні барвники
9 хв на прочитання7 годин тому