Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • Впливають на роботу комунальників, будівельників, енергетиків, аграріїв і навіть військових: сьогодні День метеоролога

Впливають на роботу комунальників, будівельників, енергетиків, аграріїв і навіть військових: сьогодні День метеоролога

Професія метеоролога не лише дуже цікава, а й досить складна.

2 хв на прочитання20 Травня 2023, 15:43
Поділитись:

День метеоролога святкується в різних країнах у різні дати. Всесвітній метеорологічний день — професійне свято метеорологів усіх країн — відзначають 20 травня.

Походження Дня метеоролога пов'язане з історією розвитку метеорології як науки. Один із перших внесків у цю галузь зробив давньогрецький науковець Теофраст, який вивчав атмосферні явища. Проте справжній прорив у розвитку метеорології стався у XVII-XVIII століттях завдяки науковим дослідженням і спостереженням великих вчених, таких як Галілео Галілей, Едме Маріотт, Джеймс Клерк Максвелл та інші.

У 1873 році була заснована Міжнародна метеорологічна організація (ММО), яка поставила перед собою завдання сприяти розвитку метеорології та покращенню прогнозування погоди. Таким чином, виникла потреба в визнанні та відзначенні праці метеорологів.

День метеоролога відзначається як визнання досягнень метеорологічних працівників, їх внеску у розвиток науки та служби прогнозування погоди. Саме завдяки цим людям ми завжди маємо прогнози атмосферних змін.

Професія метеоролога не лише дуже цікава, а й досить складна. Адже вони не просто спостерігають за природними явищами, а й аналізують їх і роблять висновки про подальший розвиток цих явищ. Часто ця інформація рятує від руйнівних наслідків катаклізмів, допомагає фермерам зберегти та збільшити врожай і поголівʼя худоби чи бджіл, впливає на засоби і методи будівництва, коригує маршрути літаків, кораблів і навіть наземного транспорту, допомагає комунальним службам почати раніше готуватися до погодних змін, дозволяє чутливим до погодних змін людям підготуватись до погіршення самопочуття та вжити застережних заходів. Дані метеорологів навіть впливають на хід війн — за ними військові вирішують, коли буде сприятливий час розпочати ту чи іншу операцію, коли і яку зброю та техніку використовувати. На основі погодних даних та їх змін за попередні роки екологи та захисники довкілля прогнозують, як розвиватиметься та чи інша флора і фауна, як швидко поширюватимуться в природному середовищі різноманітні забруднювачі, яких заходів треба вжити задля порятунку тих чи інших видів. Енергетики також залежать від погодних умов, завчасно готуючись до можливих обривів ліній електропередач, тимчасових зростань чи спадань споживання електроенергії, враховують кількість сонячних днів для роботи сонячних електростанцій і кількість вітряних днів для роботи вітрогенераторів.

Погодні умови впливають на все наше життя, а метеорологи знаходять закономірності, щоб ці впливи були більш передбачуваними та не застали нас зненацька.

Також ми розповідали, що ШІ почали застосовувати для оцінки рибних запасів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко