Догори
Дати відгук

Великий піст - 2024: головні правила, як підготувати організм, принципи харчування

У Благовіщення й Вербну неділю на столах віруючих з'являється риба і кагор.

4 хв на прочитання16 Березня 2024, 21:00
Великий піст 2024 Харчування Що не можна їсти у піст Харчування по днях тижня Великий піст 2024 Харчування Що не можна їсти у піст Харчування по днях тижня
Поділитись:

Великий піст триває 48 днів - у 2024 році він настане з 18 березня по 4 травня.

Варто нагадати, що Великий піст - це період очищення людини, який сприяє зосередженню на внутрішньому світі та поглиблює самопізнання. Однак це значне випробування для організму і до нього варто підготуватися заздалегідь.

Великий піст 2024 - духовне є головним

Насамперед людина має очиститися духовно, змінити своє життя на краще - переглянути своє ставлення до оточуючих, світогляд і сприйняття цінностей. Тому основний наголос під час Великого посту потрібно робити якраз на чистоту своїх думок і справ, а обмеження в їжі - це лише допоміжна частина. 

Правила Великого посту

Під час посту перед Великоднем важливо дотримуватися низки правил. Вони допомагають очиститися не тільки фізично, а й духовно:

  • більше молитися, читати Святе Письмо;
  • частіше відвідувати храм; 
  • каятися;
  • стежити за своїми думками і вчинками - не хвалитися, не заздрити, не засуджувати.

Великий піст 2024 - що не можна їсти

Харчові заборони Великого посту залежать від дня тижня. Однак є загальні правила, які поширюються на весь період. Протягом усього Великого посту не можна їсти м'ясо, яйця, молочні продукти. Дозволені каші, овочі та фрукти, гриби, бобові, мед, тісто без яєць.

Як підготувати організм до Великого посту:

  • Люди обирають пост з різних причин, однак у деяких випадках різке обмеження в їжі може завдати шкоди здоров'ю. Перед тим як розпочати піст, важливо врахувати медичні показники. Адже кожен має свій власний рівень фізичного здоров'я та потребує індивідуального підходу.
  • Поступово скорочуйте тваринні білки: мʼясо, птицю, рибу, яйця, молочні продукти. Також поступово додавайте бобові: сочевицю, квасолю, нут, маш, горох, соєві продукти.
  • Нестача води впливатиме на ваше самопочуття, можуть виникати закрепи чи знижуватися рівень енергії. Не замінюйте воду на солодковмісні напої: узвари, компоти, соки, воду з медом, де міститься багато ккал, проте ситими від того ви не будете.

Основі рекомендації та принципи харчування у піст:

  • Понеділок, середа і п'ятниця – це сухоїдення. У ці дні прийнято їсти неварену рослинну їжу - фрукти, овочі; салати зі свіжих овочів; солоні гриби з цибулею; свіжовіджатий яблучний сік; фруктові асорті; салат з буряка, горіхів і часнику; вінегрет без олії; солоні огірки та помідори; картопляний салат з грибами; салат зі свіжого листя салату, тертої моркви і соку лимона; салат з кукурудзи з огірком і болгарським перцем та інше. Як заправлення можна використовувати сік лимона і мед.
  • Вівторок, четвер- їдять гарячу їжу без олії. У своє меню можна включити квасолевий суп; варену або запечену картоплю із зеленню; компот із сухофруктів; журавлинний морс; пісний борщ; запіканку з квасолі з овочами; тушковану капусту з томатним соусом; запечені яблука з корицею; рис з овочами; усілякі каші тощо.
  • У суботу та неділю дозволяють собі гарячу їжу з рослинною олією. У вихідні можна побалувати себе та рідних борщем з грибами; оладками з цибулею; смаженими грибочками; картопляними котлетами; скибочками яблука, смаженими в рослинній олії; рулетами з баклажанів, фаршированими волоськими горіхами; салатами, заправленими олією, та іншим.
  • У Благовіщення й Вербну неділю на столах віруючих з'являється риба і кагор, а в Лазареву суботу не забороняється поласувати червоною ікрою.
  • Пісне меню можна зробити смачнішим, якщо знати деякі хитрощі. Супи варто варити густими. Щоб бульйон вийшов наваристим, додайте квасолю, горох або сочевицю. Адже всім відомо, що вони є повноцінними джерелами білка.
  • Другі страви в пісні дні готують переважно з круп. Але й тут треба знати кулінарні правила. Манка та пшоно є чудовим гарніром до гарбуза, моркви, кукурудзи і фруктів, гречка - відмінний “компаньйон” томатному соусу, а рис чудовий у дуеті з овочевою підливою. Як друга страва підійдуть також макарони, але за умови, що у складі немає курячих яєць.
  • А чим побалувати себе на десерт? Можна погризти яблуко, випити кисіль, з'їсти фруктове желе або мус. Окрім того, солодощі замінюють горіхами, медом, цукатами, сухофруктами.
  • В піст також не потрібно вживати алкогольні напої, особливо міцні – горілку, коньяк, тощо. Лише у суботу та неділю, а також на свята дозволяється випити трохи вина.

Церква нагадує, що для людей похилого віку, хворих, маленьких дітей, вагітних і жінок, що годують немовлят, а також мандрівників, військових і ув'язнених, піст може бути не таким суворим.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора