Догори
Дати відгук

Українці стали частіше звертатися за допомогою, коли постраждали від торгівлі людьми

В Україні функціонує мережа спеціалізованих служб, які надають допомогу, постраждалим від домашнього насильства.

3 хв на прочитання06 Травня 2024, 10:50
Допомога постраждалим від торгівлі людьми Допомога постраждалим від торгівлі людьми
Поділитись:

За перший квартал 2024 року Національна соціальна служба надала статус людей, постраждалих від торгівлі людьми, 43-м особам. У 2023-му році такий статус отримало 118 осіб, частина з яких вже отримали матеріальну допомогу. В той час, як за весь 2022 рік встановлено лише 47 статусів за весь рік. Про це йдетьяс у пресрелізі Мінсоцполітики. 

Статистика свідчить про те, тема торгівлі людьми менше стигматизується у суспільстві. 

У 2023 році найбільше українці постраждали від: використання у збройних конфліктах - 55 випадків, трудової експлуатації - 22 випадки, сексуальної експлуатації - 11 випадків, залучення у злочинну діяльність - 17 випадків. Також зафіксовано два факти продажу дітей та один факт примусу до жебракування. 

Наразі з державного бюджету профінансовано 841,1 тис. грн. для виплати одноразової матеріальної допомоги 106 особам, яким встановлено статус постраждалих від торгівлі людьми у 2023 році та 47 особам, які отримали статус постраждалих у 2024 році.

Саме ситуацію щодо торгівлі людьми в Україні та регіоні ОБСЄ, зокрема в контексті війни та масового переміщення українців, обговорили на зустрічі заступниця міністра соціальної політики Уляна Токарєва та спеціальний представник та координатор ОБСЄ з питань боротьби з торгівлею людьми Кері Джонстон. 

За словами Уляни Токарєвої, в Україні функціонує мережа спеціалізованих служб, які надають допомогу, постраждалим від домашнього насильства. В кінці 2022 року повноваження цих служб було розширено і в них з’явилася можливість надавати послуги, постраждалим від торгівлі людьми. 

“Досвід, який Україна здобула протягом останніх 10 років, безумовно, допомагає нарощувати спроможності у питанні протидії торгівлі людьми і зараз. Однак, в нашій державі також відбувся процес децентралізації. І місцеве самоврядування зараз докладає багато зусиль, щоб формувати навички і знання у галузі протидії торгівлі людьми”, - сказала заступниця міністра. 

Водночас Уляна Токарєва зазначила, що якщо після 2014 року був один виклик у питаннях протидії торгівлі людьми - велика кількість внутрішньо переміщених осіб, то зараз, після повномасштабного вторгнення нове завдання - убезпечити українців за кордоном. 

Кері Джонстон сказала, що ОБСЄ продовжує працювати над тим, щоб забезпечити безпеку українцям за кордоном та віддають належне українському Уряду за всі зусилля у питаннях протидії торгівлі людьми. 

“Всіх дивує, що під час повномасштабної війни український Уряд докладає так багато зусиль, щоб протидіяти такому явищу як торгівля людьми і допомагати постраждалим”, - сказала вона. 

 Мінсоцполітики запустило у роботу чат-бот в Telegram каналі з протидії торгівлі людьми „Залишайся в безпеці”. Ця програма містить інфографіки, розповідає про правила безпечного працевлаштування, навчання, подорожей та онлайн-спілкування. Завдяки ресурсу можна швидко знайти інформацію, як допомогти рідним чи друзям, які потрапили у сучасне рабство

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.