Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • У згаслому вулкані на території Німеччини знайшли пилок віком 20 млн років

У згаслому вулкані на території Німеччини знайшли пилок віком 20 млн років

Дослідження продовжуються.

2 хв на прочитання11 Квітня 2024, 19:32
Спори та пилок рослин класу Папоротеві, в'яза та гікорі, виявлені в горах Фіхтельгебіргу. Фото: Dr. Olaf Lenz/TU Darmstadt/Bayrisches Landesamt für Umwelt Спори та пилок рослин класу Папоротеві, в'яза та гікорі, виявлені в горах Фіхтельгебіргу. Фото: Dr. Olaf Lenz/TU Darmstadt/Bayrisches Landesamt für Umwelt
Поділитись:

Німецькі науковці виявили пилок віком 20 млн років у глибокому вулканічному кратері на кордоні Німеччини та Чехії. Про це розповідає DW із посиланням на земельне відомство з питань довкілля.

Виверження вулкана, що відбулося мільйони років тому, утворило в гірському масиві Фіхтельгебірга маари — вулкани з жерлом без конуса. Пізніше вітер зносив пилок і спори навколишніх рослин у кратери, де вона була засипана землею і чудово збереглася до наших днів.

2022 року геологи пробурили свердловину на глибину 70 м в одному з таких кратерів, розташованих на кордоні з Чехією, на південний схід від містечка Зельб, і виявили відкладення у вилучених кернах. Експерти досліджували знахідку та змогли встановити, як ліс у гірському масиві Фіхтельгебіргу виглядав у ту епоху.

«Природна катастрофа на той час обернулася удачею для сьогоднішніх досліджень», — зазначив Роланд Айххорн, керівник геологічної служби відомства.

Як показали дослідження геологів з Дармштадтського технічного університету, після виверження вулкана голі околиці кратера спочатку покривали папороті — своєрідні рослини-«першопрохідці», потім — в'язи та дерева гікорі, які нині вважаються екзотикою. Помалу повернувся й змішаний ліс із сосни, ялини, бука, каштана та горіха, що виростав у цих краях. А на березі заповненої водою западини колись шумів заболочений ліс із кипарисами та чагарниками із родини восковницьких.

Фіхтельгебірге та північно-східні райони Верхнього Пфальця минулого разу проходили через «вибухову» фазу вулканічної активності — близько 20 млн і 300 тисяч років тому, вказують науковці. Про ті виверження нагадують заповнені водою западини-маари, які були виявлені лише останніми роками завдяки аналізу фотографій місцевості з високою роздільною здатністю, геофізичними методами та бурінням у рамках геологорозвідувальних робіт.

Дослідження продовжуються.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.