Догори
Дати відгук

У який час їсти вуглеводи, щоб не набирати вагу

Існує хибна думка, що під час дієти має значення лише калорійність продуктів.

2 хв на прочитання20 Квітня 2021, 22:49
У який час їсти вуглеводи, щоб не набирати вагу: цікаві факти У який час їсти вуглеводи, щоб не набирати вагу: цікаві факти
Поділитись:

Вуглеводи, разом із жирами та білками, належать до найважливіших і незамінних компонентів їжі. Це органічні сполуки, що складаються із вуглеводню, водню та кисню. Вуглеводи синтезуються у рослинах із води та вуглекислого газу за допомоги енергії сонячного світла (фотосинтезу), або тваринами у вигляді глікогену, що накопичується у м'язах і печінці.

Вуглеводи містяться практично у всіх продуктах харчування. Однак, щоб не набирати вагу, вживати їх слід правильно. Як правильно їсти вуглеводи та в який час доби — розповіла експертка у психології зниження ваги, консультантка з дієтологічного супроводу та здорового способу життя Олена Кален.

Що міститься у вуглеводах

Існує хибна думка, що під час дієти має значення лише калорійність продуктів. Але це не так.

«Поговорімо про фрукти та інші вуглеводи... Вуглеводи — це продукти, які містять цукор. Вони є у крупах, зелені, овочах, фруктах, меді, молоці та всьому, що з них приготовлено», — зазначила Кален.

Вона також нагадала, що існує глікемічний індекс (ГІ), який показує, як сильно підвищується цукор у крові після вживання вуглеводів. Частина цукру використовується для процесів життєдіяльності, а його надлишки переходять в жирові депо, після чого виникає зайва вага.

Якщо ж ГІ продукту низький, цукор повільно надходить у кров. І якщо людина вживає їжу тільки в моменти голоду — надлишків не утворюється, адже весь цукор витрачається на обмін речовин.

Як правильно їсти вуглеводи

  1. Вуглевод краще включати до складу основного прийому їжі або перед ним.
  2. Якщо вуглевод із низьким ГІ, за словами Олени Кален, його можна вживати в будь-який час доби. Сюди належать молочні продукти, овочі, зелень, більша частина круп, сухофрукти, ягоди. Вони допомагають травленню та йдуть на користь здоров'ю й фігурі.
  3. Вуглеводи із середнім і високим ГІ слід їсти у першій половині дня, краще — на сніданок. Сюди належать: паста, гарбуз, морква, буряк, цільнозерновий хліб, мед, фініки, інжир, солодкі стиглі та переспілі фрукти, картопля, гарбуз, усі солодощі та випічка.

«За ніч організм витрачає весь глікоген у печінці та м'язах і потребує завантаження. Тому вранці цукор відкладається не в жир, а в запаси глікогену, який буде протягом дня використовуватися на енергію, і вага не набереться», — резюмувала Олена Кален.

Нагадаємо, слід придивитися  до корисної кориці, адже це боротьба із зайвою вагою та ще п'ять унікальних властивостей. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Термінова нарада щодо критичної ситуації з опалювальним сезоном у Кривому Розі
Критична ситуація з опалювальним сезоном у Кривому Розі, – Мінрозвитку
1 хв на прочитання40 хвилин тому
 Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та економіку
Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та залучати інвестиції для відновлення економіки
2 хв на прочитаннягодина тому
Данія засадить лісом 15% своїх сільгоспугідь
Данія засадить лісом 15% своїх сільгоспугідь
1 хв на прочитання2 години тому
Перша у світі методологія оцінки кліматичного впливу збройних конфліктів
Україна презентує унікальну методологію оцінки екологічних наслідків збройних конфліктів
2 хв на прочитання5 годин тому
У ДАР з'явиться система оповіщення для бджолярів - Мінагро
1 хв на прочитання6 годин тому
На Миколаївщині порушники відшкодували понад 23 тисячі гривень збитків за незаконну рубку дерев
2 хв на прочитання7 годин тому
На Полтавщині знайдено червонокнижну рослину (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Проєкт USAID «ГОВЕРЛА»: стратегічне партнерство для розвитку територіальних громад України
2 хв на прочитання9 годин тому