Догори
Дати відгук

У вегетаріанців показники депресії вищі, ніж у невегетаріанців — науковці

Існує взаємозв'язок відсутності м'ясної їжі в раціоні та підвищеного ризику депресивних розладів.

1 хв на прочитання08 Серпня 2021, 21:12
Поділитись:

Кілька досліджень показали зв'язок між вегетаріанською дієтою та вищими показниками депресії. Водночас деякі дослідження також показали протилежний ефект — зниження показників депресії у вегетаріанців.

Враховуючи таку розбіжність у літературі, науковці з університетів Рура і Дуйсбурга-Ессена провели мета-аналіз, котрий мав на меті з’ясувати, чи існує значний зв'язок між вегетаріанською дієтою та показниками депресії у різних опублікованих дослідженнях.

«Після того, як дублікати було видалено та проаналізовано дослідження за критеріями включення, до аналізу було включено k = 13 досліджень із загальною кількістю 49889 учасників (8057 вегетаріанців та 41832 невегетаріанських контролів). Мета-аналіз випадкових ефектів виявив значну відмінність між вегетаріанцями та не-вегетаріанцями, при цьому вегетаріанці демонстрували вищі показники депресії, ніж не-вегетаріанці», — повідомляють автори дослідження.

Однак науковці застерігають: зв’язок може бути зворотним: саме початок депресивного розладу спонукає людей переходити на вегетаріанську дієту.

Окрім того, у частини людей виникнення депресії викликає прагнення уважніше ставитися до свого здоров'я і шукати виходу з ситуації, зокрема у вегетаріанстві. Також існує припущення, що саме депресивні симптоми змушують людей ставитися до тварин із більшим співчуттям.

Також ми розповідали про те, як харчуватися, щоб стати довгожителем: лікар радить два варіанти.

Окрім того, ми писали про найнебезпечніший спосіб приготувати чай і каву: застерігає дієтолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.