Догори
Дати відгук

У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря

У Європейському Союзі вважають, що з ростом чисельності населення Землі на тлі кліматичної кризи і виснаження природних ресурсів питання нестачі їжі для людства стає все більш гострим.

2 хв на прочитання11 Травня 2021, 22:32
У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря У Фінляндії навчилися робити котлети з повітря
Поділитись:

Сьогодні в ЄС підтримують стартапи з випуску їжі нового типу, зокрема, підтримку отримала фінська компанія Solar Foods. Вона збирається випускати їжу на основі повітря, води і електрики.

Кілька років тому неподалік від Гельсінкі була відкрита спеціалізована фабрика-лабораторія. Вона функціонує за принципом спиртового бродіння, тільки переробляє не цукор, а вуглекислоту і водень. Вуглекислий газ виділяється з атмосфери за допомогою технології під назвою «пряме захоплення повітря». Водень виходить за допомогою електролізу води; далі його насичують СО2 і невеликою кількістю мікроелементів. У суміш додають масу водородоокислених бактерій; вони плодять клітини, які в своєму складі містять до 60-65% білка солеін і амінокислоти, подібні до тих, що є в сої. Після термообробки (сушіння і подрібнення) на виході виходить живильний порошок, текстурою і зовнішнім виглядом схожий на борошно.

Порошок-борошно можна додавати в продукти. Тобто солеін - це харчовий інгредієнт, який спочатку буде виконувати функцію збагачення білком продуктів рослинного походження: напої, макарони, замінники м'яса. Також його можна додавати в молочні коктейлі і йогурти. У такій їжі не вистачає амінокислот і білків.

Нещодавно фінські експериментатори представили публіці штучний шніцель, повідомляє інтернет-журнал SciencePop. Його роблять в крихітному біореакторі з вуглецю, водню, кисню та азоту. З таких же елементів складається білок солеін. 

Розробники стверджують, що в майбутньому забезпечать продуктом «з повітря», виробленим абсолютно по «зеленим» технологіям, все людство. Держава і приватні фонди вже підтримали розробників субсидіями. На ринок солеін планують випустити в 2023 році.

До слова, на Кіровоградщині працює єдина пасіка, де виробляють органічний мед, а продають в США (ВІДЕО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Які продукти не можна вживати дітям до 5 років
Фото: Дзеркало тижня
Продукти, які ні в якому разі не можна вживати дітям до 5 років
1 хв на прочитання22 хвилини тому
Укрзалізниця оголосила про зупинку руху
Фото: Олег Васильєв
Укрзалізниця оголосила про зупинку руху на ділянці Мукачево — Чоп
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення з відкритих джерел
Суп із хрущів — традиційна німецька страва: невдовзі його знову почнуть готувати, і ось чому
2 хв на прочитання2 години тому
На Полтавщині чоловік відбивався рибою від поліцейських,
На Полтавщині чоловік відбивався рибою від поліцейських: суд оголосив вирок
1 хв на прочитання3 години тому
Хто мало спить, той багато п'є: науковці встановили зв’язок між безсонням та алкоголізмом
4 хв на прочитання4 години тому
Екокомітет підтримав законопроект про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні
1 хв на прочитання4 години тому
«Станом на зараз є 28 тисяч дієт, і всі вони не працюють»: нутриціолог радить, як харчуватися, не рахуючи калорій
16 хв на прочитання5 годин тому
Українці стали частіше звертатися за допомогою, коли постраждали від торгівлі людьми
3 хв на прочитання6 годин тому