Догори
Дати відгук

Трансплантації кісткового мозку у дітей та підлітків зможуть робити не тільки у Києві

2 хв на прочитання16 Жовтня 2020, 10:40
Image by fernando zhiminaicela from Pixabay Image by fernando zhiminaicela from Pixabay
Поділитись:

Одна з найкращих новин прийшла від Західноукраїнського  спеціалізованого  дитячого  медичного центру (ЗУСДМЦ), що розташований у Львові. Стало відомо, що тут відкриють відділення трансплантації кісткового мозку. Лікарня стане першим на Заході Україні дитячим закладом, де будуть здійснювати такі операції, пише shotam.

Майбутнє відділення трансплантації зможе приймати 12 дітей щороку.

«За попередніми розрахунками, щороку щонайменше 200 дітей та підлітків в Україні потребують трансплантації кісткового мозку. Це може бути аутологічна (пацієнт отримує власний кістковий мозок) або алогенна (від родинного донора). Сьогодні такі операції виконують тільки в Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» та Національному інституті раку. Обидва медичних заклади беруть по 20-30 дітей за рік. Інші пацієнти змушені шукати кошти для лікування за кордоном. Тому є велика потреба у такому відділенні, і зокрема у Львові  – як найбільшому місті на Західній Україні», – розповідає Роман Кізима, дитячий онколог ЗУСДМЦ.

Згідно з проєктом, у лікарні облаштують приміщення для забору кісткового мозку, боксовані палати із ламінарним током повітря та гепафільтрацією, технічні приміщення для функціонування апаратури.  Згідно з планами, відділення відкриють у 2023 році.  

Вже йде підготовка медиків. Відомо, що цього року навчання відбуватиметься в аналогічних українських відділеннях, у 2021 – у закладах Італії.  

За  реалізацію проекта  відповідає Благодійний фонд «Запорука», партнерами також є і міжнародні організації – італійські фундації «РОЗА ПРІСТІНА» та  «СОЛЕТЕРЕ», які покриють вартість необхідного обладнання та навчання львівських медиків. Проєкт із створення відділення трансплантації кісткового мозку в Львові підтримано та обласному та державному рівнях: МОЗ задекларувало, що компенсуватиме 1 млн. грн за кожну проведену трансплантацію, а Львівська обласна державна адміністрація включила проєкт в Стратегію розвитку області 2030.

Відомо, у Націнституті раку вперше в Україні відкриють відділення для трансплантації кісткового мозку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.