Догори
Дати відгук

Температура Землі перевищила критичний поріг — Всесвітня метеорологічна організація

Стан клімату у 2023 році надав зловісного нового значення фразі «зашкалює».

5 хв на прочитання22 Березня 2024, 18:47
Фото: «Український Телеграм» Фото: «Український Телеграм»
Поділитись:

Звіт про стан глобального клімату підтверджує, що 2023 рік був найспекотнішим роком за всю історію спостережень із явним відривом. Буде побито рекорди з нагрівання океану, підвищення рівня моря, втрати антарктичного морського льоду і відступу льодовиків. Екстремальні погодні умови підривають соціально-економічний розвиток. Однак перехід на відновлювану енергетику дає надію. Тимчасом вартість кліматичної бездіяльності вища за вартість кліматичних дій. Це ключові повідомлення нового звіту Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО).

Доповідь ВМО «Стан глобального клімату 2023» показує, що в черговий раз були побиті, а в деяких випадках розбиті рекорди за рівнем парникових газів, температурі поверхні, нагрівання і підкислення океану, підвищення рівня моря, антарктичного морського льодового покриву та відступу льодовиків.

Спека, повені, посухи, лісові пожежі та швидке посилення тропічних циклонів спричинили страждання і хаос, перевернувши повсякденне життя мільйонів людей і завдавши багатомільярдних економічних збитків.

Звіт ВМО підтвердив, що 2023 рік став найтеплішим роком за всю історію спостережень: середня глобальна приповерхнева температура на 1,45 °C (з похибкою ± 0,12 °C) перевищила доіндустріальну базову лінію. Це був найтепліший десятирічний період за всю історію спостережень.

«Сирени ревуть за всіма основними показниками... Деякі рекорди не просто б'ють усі рекорди, вони трощать усі рекорди. І зміни прискорюються»,сказав Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш.

«Ніколи ще ми не були так близько — хоча наразі і на тимчасовій основі — до нижньої межі Паризької угоди про зміну клімату в 1,5° C. Спільнота ВМО б'є на сполох перед світом. Зміна клімату — це набагато більше, ніж температура. Те, що ми спостерігали у 2023 році, особливо з безпрецедентним потеплінням океану, відступом льодовиків і втратою антарктичного морського льоду, викликає особливе занепокоєння», — сказала Генеральний секретар ВМО Селеста Сауло.

У середньому за день у 2023 році майже третина світового океану була охоплена морською спекою, що завдало шкоди життєво важливим екосистемам і продовольчим системам. Наприкінці 2023 року понад 90 % океану в певний момент протягом року переживали теплові хвилі.

За попередніми даними, глобальний набір еталонних льодовиків зазнав найбільшої втрати льоду за весь час спостережень (з 1950 року), спричиненої екстремальним таненням як на заході Північної Америки, так і в Європі.

Площа морського льоду в Антарктиці була найнижчою за всю історію спостережень, а максимальна площа наприкінці зими була на 1 млн км2 меншою, ніж у попередньому рекордному році — це еквівалентно площі Франції та Німеччини разом узятих.

«Кліматична криза є визначальним викликом, з яким стикається людство, і тісно переплітається з кризою нерівності, про що свідчать зростаюча продовольча небезпека, переміщення населення та втрата біорізноманіття», — сказала Селеста Сауло.

Екологічні проблеми COVID-19 Всесвітня метеорологічна організація Звіт Зміни клімату
Щорічні аномалії середньої глобальної температури (відносно 1850-1900 років) із 1850 по 2023 рік. Дані взяті з шести наборів даних

Кількість людей, які відчувають гостру нестачу продовольства у світі, зросла більш ніж удвічі — з 149 млн людей до пандемії COVID-19 до 333 млн у 2023 році (у 78 країнах, що перебувають під моніторингом Всесвітньої продовольчої програми). Погодні та кліматичні екстремальні явища, можливо, не є першопричиною, але вони є факторами, що погіршують ситуацію, йдеться у звіті.

Погодні небезпеки продовжували провокувати переміщення у 2023 році, демонструючи, як кліматичні потрясіння підривають стійкість і створюють нові ризики для захисту найбільш вразливих верств населення.

Однак є проблиск надії.

Відновлювана енергетика, яка передусім керується динамічними силами сонячного випромінювання, вітру та кругообігу води, вийшла на передній план кліматичних дій завдяки своєму потенціалу для досягнення цілей декарбонізації. У 2023 році збільшення потужностей відновлюваної енергетики зросло майже на 50 % порівняно з 2022 роком, загалом досягнувши 510 гігават (ГВт) — найвищого показника за останні два десятиліття.

Цього тижня, 21-22 березня, на Копенгагенській конференції міністрів з питань клімату, кліматичні лідери та міністри з усього світу зберуться вперше з часів COP28 в Дубаї, щоб наполягати на прискоренні кліматичних дій. Збільшення Національно-визначених внесків (НВВ) країн до кінцевого терміну — лютого 2025 року — буде головним питанням порядку денного, так само як і укладення амбітної угоди про фінансування на КС29, щоб перетворити національні плани на дії.

«Наразі кліматичні дії гальмуються відсутністю потенціалу для надання та використання кліматичних послуг для інформування національних планів із пом'якшення наслідків зміни клімату й адаптації до них, особливо в країнах, що розвиваються. Ми повинні збільшити підтримку національних метеорологічних і гідрологічних служб, аби вони могли надавати інформаційні послуги, щоб гарантувати, що наступне покоління Національно-визначених внесків ґрунтуватиметься на науковій основі», — сказала Селеста Сауло.

Звіт «Стан глобального клімату» був опублікований до Всесвітнього дня метеорології 23 березня. Він також закладає основу для нової кліматичної кампанії Програми розвитку ООН та ВМО, яка розпочалася 21 березня.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко