Догори
Дати відгук

Симптоми дефіциту солі в організмі та протипокази до її вживання

При зниженні добової норми солі до фізіологічної норми кількість інфарктів знизилася на цілих 80 %.

3 хв на прочитання16 Січня 2022, 07:55
Поділитись:

Сучасна кухонна очищена сіль містить в своєму складі тільки натрій (Na) і хлор (Cl). Медичний інформаційний портал «Здоровенькі» розповідає про те, як визначити, що солі у вашому раціоні замало.

Головним чином, симптоматика характерна при недостатньому надходженні основного інгредієнта солі — натрію:

  • погіршення здоров’я шкіри — підвищена сухість (ксеродермія, екзема);
  • з боку шлунково-кишкового тракту — погіршення апетиту, відчуття спраги, нудота, напади блювоти, зниження маси тіла;
  • з боку нервової системи — запаморочення, галюцинації, порушення свідомості, підвищена сонливість, відчуття апатії, порушення в роботі вестибулярного апарату, депресія, судоми, слабкість у м’язах;
  • знижений артеріальний тиск;
  • зменшення обсягу плазми, а також кількості сечі;
  • порушення ритму роботи серця (аритмії);
  • порушення кислотно-лужного балансу;
  • підвищена сприйнятливість до інфекційних захворювань;

Якщо сильно обмежити надходження в організм солі, особливо в період вагітності, у майбутньої дитини можуть з’явитися проблеми з розвитком нирок. Тому добове дозування натрію при вагітності таке ж, як і у звичайної людини.

Причини нестачі натрію в організмі:

  • безсолева дієта або просте обмеження вживання даного продукту;
  • недолік або надлишок вживання питної води;
  • стрімка втрата організмом рідини — прийом сечогінних препаратів, діарея, блювота, підвищена пітливість;
  • підвищена крововтрата;
  • захворювання нирок — пієлонефрит, полікістоз, нефротичний синдром;
  • цироз печінки, що супроводжується асцитом;
  • вживання продуктів з високим вмістом калію.

Однак зловживання сіллю може нашкодити організму.

Нирки людини здатні переробити максимум 20-30 г солі.

Згідно з рекомендаціями науковців, нормальна фізіологічна добова норма споживання кухонної солі середньостатистичної дорослої людини становить 5 г.

Постійний надлишок споживання солі може спричинити такі проблеми зі здоров’ям:

  • підвищений артеріальний тиск, що поступово може перерости в артеріальну гіпертензію (гіпертонію), а далі — інсульт, інфаркт міокарда та інші захворювання серцево-судинної системи;
  • захворювання очей — глаукома, катаракта;
  • захворювання сечовидільної системи — нефрити, некроз нирки;
  • захворювання органів шлунково-кишкового тракту (ШКТ) -гастрит, панкреатит;
  • за рахунок підвищеного сечовиділення з організму прискорено вимивається калій, кальцій, що підвищує ризик травмування кістково-м’язового скелета і появи не тільки переломів, а й деяких захворювань опорно-рухового апарату — остеопорозу та інших.

Згідно з дослідженнями, в європейських країнах доросла людина в середньому вживає близько 10 г солі на добу, що в 2 рази перевищує рекомендовану дозу.

Згідно з іншими даними від фінських науковців, при зниженні добової норми солі до фізіологічної норми кількість інфарктів знизилася на цілих 80 %.

Протипоказами до вживання кухонної солі є:

  • захворювання нирок і сечовивідних шляхів — нефрит, ниркова недостатність;
  • захворювання серцево-судинної системи — гіпертонія, інфаркт, інсульт;
  • захворювання суглобів — ревматоїдний артрит, остеоартрит, подагра;
  • ревматизм.

При таких захворюваннях лікар призначає безсолеву дієту під лікарським наглядом із моніторингом біологічних показників.

Також ми розповідали, що залізо може прискорити старіння — науковці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.