Догори
Дати відгук

Суп із хрущів — традиційна німецька страва: невдовзі його знову почнуть готувати, і ось чому

Зацукрованих хрущів також подавали як десерт і продавали у кондитерських.

2 хв на прочитання06 Травня 2024, 14:34
Зображення з відкритих джерел Зображення з відкритих джерел
Поділитись:

У Німеччині хрущі здавна були не лише сільськогосподарськими шкідниками, а й традиційним інгредієнтом національної кухні. Про це розповідає Deutsche Welle.

Суп із хрущів готували ще в Середньовіччі, але згодом традиція на деякий час була втрачена. Наново відкрив цей рецепт у 1840-х роках німецький лікар Йоганн Йозеф Шнайдер. Він рекомендував цю страву як поживну та корисну — і вона стала популярною не тільки в Німеччині, а й у деяких районах Австрії та Франції, особливо серед студентів і небагатих людей. Благо, хрущі в цих країнах були дуже поширені до середини XX століття, коли їхню чисельність серйозно знизило використання інсектицидів (відтоді заборонених). Раз на 30-50 років Німеччина та сусідні країни переживали масові навали цих комах. Із сільгоспшкідниками боролися як могли — так у швейцарському кантоні Цюріх у 1909 році було зібрано та здано 350 млн хрущів, а у Відні у 1951 році — цілий мільярд.

На кожну порцію потрібно приблизно чотири десятки жуків, хоча в деяких рецептах достатньо п'ятнадцяти. Раніше перед початком приготування живим (!) жукам відривали лапки та крильця, потім розтирали у ступі, після чого варили за рецептом, схожим на рецепт овочевого супу.

Зараз таке поводження є, безперечно, неприйнятним, тому жуків спочатку рекомендують ошпарювати окропом, після чого можливі варіанти. Жуків можна підсушити і потім потовкти в ступі чи спочатку повністю потушкувати в сковороді, потім додати для варіння в овочевий бульйон. Після цього вміст протерти через сито. Сервірувати суп можна, додавши шматочки вареного м'яса чи інший інгредієнт відповідно до власних уподобань.

Однак одним супом справа раніше не обмежувалася. Хрущів також подавали як десерт і продавали у кондитерських — у зацукрованому вигляді. В одній із німецьких газет 1920-х років узагалі згадувалися місцеві студенти у місті Фульда, які вживали в їжу цих жуків живцем і без жодних проблем.

Ті, хто куштував суп із хрущів, писали, що на смак він був схожий на раковий суп — так що ця страва має бути цілком апетитною. Не виключено, що невдовзі його знову почнуть готувати. У 2001-2003 роках комах офіційно дозволили використовувати для виробництва продуктів харчування в ЄС. Щоправда, поки що до списку внесли лише борошняних черв'яків, сарану перелітну, цвіркунів будинкових та черв'яків буффало. Але хто знає, можливо, дійде черга до хрущів?

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко