Смаження на олії: універсальні поради
Просто налити олію на сковорідку й покласти продукти недостатньо — є багато тонкощів.
Попри зростання попиту на здорове харчування далеко не всі готові перестати смажити. Але для того, щоб смажена їжа була не лише смачною, а й корисною, слід враховувати кілька моментів. Про них розповідає Alexus.
✔ При смаженні утворюються гетероциклічні аміни, які згубно впливають на серцево-судинну систему. Не перегрівайте олію і продукти, щоб вбирання шкідливих речовин була мінімальною.
✔ Не чекайте, поки олія почне диміти: по-перше, вона при нагріванні втрачає свої властивості, по-друге, це небезпечно для кухаря, який вдихає випаровування.
✔ Якщо олія сильно задимила на сковороді, її краще не використовувати й замінити новою.
✔ Кукурудзяна олія чудово підходить для смаження на сковороді, оливкова — для приготування ніжних соте і страв у техніці стір-фрай, на рапсовій олії краще смажити рибу, а кукурудзяна або навіть олія з виноградних кісточок підійде для смаження у фритюрі.
✔ Соняшникова олія цілком універсальна, але для холодних страв краще використовувати нерафіновану з більш виразним ароматом насіння.
✔Аби збільшити термін зберігання рослинних олій (соняшникової, оливкової, лляної), можна додати до них олію виноградних кісточок — вона має стійкість до окислення.
✔Оливкова олія легко вбирає всі кухонні запахи, тому її слід зберігати в прохолодному місці і герметичній посуді.
✔Кунжутна олія широко використовується для приготування екзотичних страв східної і азійської кухні. Смажити краще на світлій олії, а темну використовувати в холодному вигляді.
✔Вживайте олію в розумних дозах, адже найважливіший рада кухарів — їжа повинна бути не тільки смачною, а й корисною!
Також ми розповідали, що альтернатива соняшниковій олії є, причому не одна: з чого і як можна вибирати.