Догори
Дати відгук

Штучна ялинка шкодить природі більше, ніж зрубана жива — дослідження

Штучною ялинкою потрібно користуватися п’ять-десять років, щоб мінімізувати вуглецевий слід.

1 хв на прочитання17 Грудня 2020, 10:39
Поділитись:

Виробництво однієї штучної ялинки в середньому продукує 40 кг викидів вуглекислого газу. Позаяк штучні ялинки здебільшого виготовляють у Китаї, до цієї цифри слід додати викиди СO2, що утворюються під час транспортування морем, залізницею чи літаками. До того ж, виробництво товарів із пластику продукує токсичні відходи, що можуть додатково забруднювати довкілля.Такого висновку дійшла британська організація Carbon Trust.

Тим часом вирощування живої ялинки займає шість-вісім років. Легальні новорічні ялинки давно вже не вирубують у лісі, а натомість вирощують на спеціальних фермах. У перші роки дерева активно підживлюють добривами, але поступово кількість заходів догляду зменшується, а потім від них відмовляються взагалі.

Жива ялинка заввишки до стелі, що гниє на сміттєвому полігоні, вивільняє в атмосферу близько 16 кг СO2. Якщо спалити її у промисловій печі або переробити на щепу чи мульчу, кількість викидів можна скоротити до 3,5 кг СO2. Утворена мульча вкриває ґрунт, робить його здоровішим, сприяє росту рослин, а розкладаючись, переважно залишає вуглець у ґрунті.

Штучною ялинкою потрібно користуватися п’ять-десять років, щоб мінімізувати вуглецевий слід.

До слова, у Києві з 17 до 30 грудня працюватимуть 178 законних пунктів із продажу натуральних хвойних дерев. Такі ялинки і сосни, вирощені на спеціальних плантаціях, мають маркери з індивідуальним номером. За номером можна перевірити легальність дерева – на сайті open.ukrforest.com або в мобільному застосунку yalynka.info. 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.