Догори
Дати відгук

Щоб серце не боліло: кардіолог радить, які продукти слід виключити з раціону

А також які обмежити і які, навпаки, збільшити.

2 хв на прочитання04 Серпня 2021, 07:25
Поділитись:

Кардіолог Михайло Була, зав. поліклінічним відділенням Клініки для дорослих Центру дитячої кардіології та кардіохірургії GreenPost  розповідає про правила харчування для тих, хто має серцево-судинні захворювання, а також для здорових людей, які хотіли би запобігти виникненню таких захворювань у майбутньому.

Продукти, які потрібно виключити з раціону

Слід відмовитися від цукру, солодощів та випічки.

Продукти, вживання яких потрібно зменшити

Слід зменшити вживання тваринних жирів: уникати жирних сортів м’яса (замість свинини перейти на яловичину та м’ясо птиці, а двічі на тиждень замінювати м’ясо рибою), а також обмежитися двома яйцями на тиждень.

Окрім того, варто скоротити кількість солі в харчуванні до 5 г солі на добу — це сприятиме зниженню артеріального тиску.

Також варто звести до мінімуму вживання майонезу та сметани.

Продукти, на які слід робити акцент у харчуванні

Велике значення для роботи серця мають рослинні жири та клітковина, тому добре було би щодня з'їдати принаймні 200 г овочів (свіжих чи підданих термічній обробці), 200 г фруктів або ягід та 50 г горіхів — вони є джерелом корисних поліненасичених жирних кислот.

Слід віддати перевагу молочним продуктам із жирністю менше 2 % та нежирним сирам (моцарела, бринза, адигейський сир).

Окрім того, потрібно пити достатню кількість рідини — норма плюс-мінус 2 л на добу є запорукою нормального обміну речовин. Винятком є пацієнти із вираженими симптомами серцевої недостатності: їм слід вводити жорсткі обмеження у вживанні рідини.

Також ми розповідали про найнебезпечніший спосіб приготувати чай і каву: застерігає дієтолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.