Догори
Дати відгук

Секс має бути приємним, а не болючим: причини печіння всередині та способи їх усунення

Як зрозуміти, коли з цим симптомом варто звернутися до лікаря.

4 хв на прочитання31 Жовтня 2022, 00:27
Поділитись:

Печіння всередині (особливо під час сексу) відчуває в якісь моменти майже кожна жінка, але причини можуть бути різні. Про них розповідає The Voice.

Сухість

Найчастіше печіння через недостатню кількість мастила виникає в період гормональної перебудови — менопаузи. Саме тоді естрогену виробляється дедалі менше.

Інша ситуація — низькодозовані протизаплідні пігулки. Вони викликають провоковану вестибулодинію, коли тіло реагує на гормони в таблетках і намагається придушити їх. По суті він починає поводитися, як при менопаузі, і найчастіше це відбувається у жінок, які почали приймати таблетки з 16 років і навіть раніше.

На щастя, цей стан легко виправити. Найчастіше допомагає перехід на інший метод контролю народжуваності — спіраль чи імплант. Не допомагає зміна пігулок на високодозовані.

Ще одні медикаменти, що спричиняють сухість, — деякі антигістамінні. Вони висушують слизову і носа, і вагіни. Можна змінити препарат, але з наслідками впорається і лубрикант.

Інфекції

Інфекції сечового міхура та бактеріальний вагіноз можуть сприяти запаленню, через яке створюється печіння при введенні у вагіну будь-якого предмета — пальця, пеніса, секс-іграшки. Цей симптом з'являється не у всіх, але у багатьох, і він, як правило, не є свідченням захворювання.

Інфекції сечовивідних шляхів призводять до запалення в уретрі та сечовому міхурі, провокуючи біль не тільки при сечовипусканні, а й під час сексу. Будь-який тиск у цій області неприємний. На щастя, такі інфекції піддаються лікуванню антибіотиками, але важливо почекати через два тижні після зникнення симптомів, перш ніж займатися сексом.

Із ЗПСШ відчуття печіння найчастіше викликають гонорея чи хламідіоз. Якщо є підозри, що трапився такий партнер, варто здати аналізи та пролікуватись. Також може проявляти себе герпес, та його симптоми зазвичай комплексні.

Алергія

Це багатогранне явище. Почнемо з найпростішого: не треба намилювати вагіну! Вона має власні механізми очищення, що підтримують pH-баланс. М'яким милом можна обробити вульву — область шкіри навколо входу в піхву. Якщо з'явилися виділення із неприємним запахом, не треба забивати його дезодорантом, — зробите гірше. Зверніться до лікаря.

Дехто відчуває печіння всередині після використання певних презервативів чи лубрикантів. Якщо у тебе виявилася алергія на мастило, можна використовувати оливкову чи кокосову олію, але не комбінувати її з презервативом, тому що знизиться рівень захисту.

При прояві алергії на презервативи можна вибрати інший варіант, на ринку їх дуже багато. Презервативи із запахом або сперміцидним мастилом можуть викликати подразнення незалежно від матеріалу, з якого вони виготовлені.

Ще один варіант алергії (дуже рідкісний) — на сперму. У цьому випадку стане в нагоді бар'єрна контрацепція.

Інші причини печіння при сексі

Крім вищезгаданих причин, можлива механічна травма внаслідок дуже активного сексу. Або, наприклад, після частого сексу можуть з'явитися крихітні ранки на стінці піхви або біля входу до нього. Вони називаються фіссурами, не видні оку, не кровоточать, але можуть викликати неприємні відчуття при сексі чи сечовипусканні. Вони затягуються самі, але треба почекати із сексом тиждень-два.

Вагінізм — ще одна можлива причина печіння. Це мимовільне стискання інтимних м'язів, аби не пускати всередину сторонні предмети. Причин для виникнення багато — від релігійних до перенесеної травми. Нерідко вагінізм супроводжує перший у житті статевий акт. На щастя, він виліковний.

Коли звернутися до лікаря?

Все залежить від інтенсивності й особливо частоти епізодів печіння. Якщо таке відбувається раз на рік — хвилюватися нема про що. Але якщо щоразу при сексі (або хоча б кожен третій) варто піти до лікаря. Може, достатньо купити лубрикант або вилікувати інфекцію, але обов'язково порадьтеся з лікарем. Секс має бути приємним, а не болючим!

Також ми розповідали про 7 способів запобігти болю під час сексу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
І ландшафтний дизайн, і користь для здоров’я: ніжна красуня цибуля-шніт та її переваги (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
На Тернопільщині збудують біоетанольний завод
У Тернопільській області за два роки має запрацювати біоетанольний завод
1 хв на прочитанняВчора
Літаки на полі 309 групи ремонту й обслуговування авіакосмічної техніки ВПС США, яке часто називають «цвинтарем літаків», авіабаза Девіс-Монтен, штат Арізона. Фото: wikipedia.org
Уже майже століття існує цвинтар військових літаків, де зберігаються тисячі одиниць техніки: ось як він виглядає
3 хв на прочитанняВчора
Фото: «Здорові люди»
Пора звільнити морозилку: топ-7 простих рецептів випічки із замороженими ягодами
9 хв на прочитанняВчора
У Мінцифри розповіли, як залишитися на зв’язку під час відключень електроенергії
1 хв на прочитанняВчора
США підвищують мита на електромобілі й інші товари з Китаю
2 хв на прочитанняВчора
Викрито злочинну організацію, яка на махінаціях у вугільній сфері завдала державі шкоди на понад 2 млрд грн
3 хв на прочитанняВчора
Бездомні коти на Кубі вбили 145 дитинчат надзвичайно рідкісного крокодила
1 хв на прочитанняВчора