Догори
Дати відгук

Право на аборт: країни ЄС хочуть зобов'язати надавати українським біженкам повний доступ до медпослуг у сфері сексуального здоров'я

«Щоб жодна жертва сексуального насильства не залишилася без захисту».

5 хв на прочитання20 Жовтня 2023, 15:42
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

У Польщі, Румунії, Словаччині й Угорщині обмежено право на захист сексуального та репродуктивного здоров'я біженців з України, зокрема жертв зґвалтувань на війні. Цьому було присвячено дебати у Європарламенті, розповідають у Deutsche Welle.

Євродепутати закликають на законодавчому рівні зобов'язати всі країни-члени ЄС надавати жінкам-біженкам з України повний доступ до прав і послуг у сфері сексуального та репродуктивного здоров'я, зокрема до права на аборт. Цю проблему депутати Європарламенту обговорили спільно з представниками Єврокомісії та Європейської Ради під час дебатів у вівторок, 17 жовтня, у Страсбурзі.

З понад чотирьох мільйонів українців, які виїхали до ЄС, рятуючись від війни, близько 90 % становлять жінки та діти, серед яких є жертви сексуального насильства. Статус про тимчасовий захист ЄС надає біженцям з України негайний доступ до медичних послуг, ринку праці, освіти та житла країни перебування в Європейському Союзі. Однак на національному рівні умови перебування українців мають свої нюанси у кожній країні, особливо це стосується питань охорони здоров'я.

«Змушені повертатися в Україну, щоб зробити аборт»

У своїх виступах євродепутати посилалися на дані звітів громадських та міжнародних організацій, зокрема ООН, які, за словами представниці фракції «Європейської народної партії» з Ірландії Марії Волш, «свідчать, що російська армія скоїла велику кількість жахливих злочинів проти мирного населення, включаючи тортури, зґвалтування й інші види сексуального насильства». З наслідками цього «варварства» стикаються українські біженки, які «змушені повертатися до охопленої війною України, щоб отримати доступ до гінекологічних медичних послуг або зробити аборт», оскільки «вони не мають легального доступу до цих послуг у всіх європейських країнах», зазначила євродепутат із Ірландії.

За словами євродепутата від групи лібералів з Іспанії Марії Сораї Родрігез Рамос, багато біженок з України стали жертвами сексуального насильства, скоєного російськими військовими, і «ЄС не робить усе від нього залежне, щоб допомогти цим жінкам, які не мають повного доступу до послуг у сфері сексуального та репродуктивного здоров'я».

«У Польщі й Угорщині вони не мають можливості зробити аборт, і змушені повертатися до України, де це легально», — сказала євродепутат.

Родрігез Рамос закликала Єврокомісію та уряди країн-членів ЄС переглянути національні стратегії у цьому питанні, щоб гарантувати українським жінкам, «проти яких зґвалтування було застосовано як зброю у війні», повний доступ до медичних послуг.

Злочини проти жінок є деструктивним наслідком російського вторгнення в Україну, сказав польський депутат від групи соціалістів Лешек Міллер. Мільйони українок із дітьми знайшли притулок у Польщі, Румунії, Словаччині, додав він.

«Однак ці жінки мають проблеми з доступом до послуг у сфері репродуктивного здоров'я, тому що в цих країнах, включаючи мою, діють обмежувальні норми, що створюють перешкоди для доступу до цих послуг», — визнав Міллер і закликав «зробити конкретні кроки», щоб усунути ці перешкоди у всьому ЄС.

Окрім Польщі й Угорщини, євродепутати також згадували Румунію та Словаччину. За словами євродепутата з Нідерландів від групи «Зелених» Тінекі Стрік, у цих країнах українки або змушені «залишатися без цих послуг, або повертатися у зруйновану війною Україну», щоб їх отримати.

«Ганебна ситуація»

Українки, які «рятуються від путінських бомб», у деяких країнах ЄС позбавлені права на охорону сексуального та репродуктивного здоров'я, заявила євродепутат від групи Лівих зі Швеції Малін Бйорк. За її словами, йдеться про «базові речі для кожної жінки»: пренатальні та постнатальні послуги, можливості народити дитину в гідних умовах, медичні послуги для жертв гендерного насильства, доступ до контрацепції й абортів.

У деяких країнах ЄС ці послуги коштують надто дорого, в інших українські біженки не мають належної інформації про них, а в деяких «заборонено законом». На думку Бйорк, це «ганебна ситуація щодо українок». Вона закликала євроінститути «вголос заявити, що доступ до сексуальних та репродуктивних прав є життєвою необхідністю, щоб це почули у всіх країнах-членах ЄС».

Єврокомісар з питань рівності Хелена Даллі, яка була присутня на дебатах, зазначила, що Єврокомісії добре відомо про ці проблеми і що вона особисто кілька разів перебувала у країнах ЄС зі спеціальними місіями, під час яких спілкувалася з українськими біженками. Даллі запевнила , що Єврокомісія «тісно співпрацює з країнами-членами, регіональною владою, неурядовими організаціями, щоб гарантувати доступ до цих важливих послуг і щоб жодна жертва сексуального насильства не залишилася без захисту».

Голосування за резолюцію «Ситуація жінок-біженок з України з огляду на доступ до сексуальних та репродуктивних прав» відбудеться під час наступної сесії Європарламенту.

Також ми писали про Міжнародний день безпечного аборту: які корективи війна внесла в це дискусійне питання.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.