Догори
Дати відгук

Поблизу Черкас всихає 140-річний ліс

2:50
Поділитись:

Згідно із попередніми дослідженями, санітарних рубок потребують понад 100 гектарів насаджень

Всихання насаджень сосни поблизу Черкас зафіксували за допомогою квадрокоптера лісівники Черкаського держлісгоспу. Головні причини всихання – кліматичні зміни, розповіла Суспільному речниця обласного управління лісового та мисливського господарства Наталія Сегеда.

За словами речниці, вік лісових насаджень – близько 140 років. Головні причини всихання та масового ослаблення лісів Черкаського бору – загальний вологодефіцит унаслідок атмосферних посух, пониження ґрунтових вод, глобальні кліматичні зміни.

"Ці кліматичні зміни сприяють стрімкому розмноженню рослин-паразитів, які ослаблюють насадження, призводять до поширення шкідників і хвороб, що спричинює всихання", – повідомила Наталія Сегеда.

У лісах Черкащини все більше фіксують поширення заселення соснових насаджень омелою австрійською – паразитом, який проростає в дерево і живиться його соком, що призводить до ослаблення окремих деревостанів та загибелі цілих масивів.

За словами речниці, наразі тривають обстеження лісових насаджень у Дахнівському лісництві для проведення санітарно-оздоровчих заходів. Відповідно до "Санітарних правил в лісах України" усі санітарні рубки будуть проведені після обстеження ділянок комісією у складі фахівців Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства "Київлісозахист", спеціалістів Управління та лісгоспу.

Згідно із попередніми дослідженями, санітарних рубок потребують понад 100 гектарів насаджень Дахнівського лісництва. У насадженнях, де спостерігається незначне всихання, проводитимуть вибіркові санітарні рубки. На ділянках, де виявлена критична маса сухостою, проведуть суцільні санітарні рубки, на місці яких створять нові насадження.

До слова, на Львівщині нацпарк показав нащадків диких коней тарпанів, народжених у цьому році (фото).