- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Названо ТОП-8 найкорисніших для здоров’я фруктів
Названо ТОП-8 найкорисніших для здоров’я фруктів
Фрукти потрібно чергувати, аби отримати максимум користі від них.
Щоб отримати максимум користі від вживання фруктів, чергуйте улюблені плоди. Експерти довели, що фрукти зменшують ризик ішемічної хвороби на 7%. А ще плоди заважають розвитку цукрового діабету і сечокам’яної хвороби, допомагають знижувати зайву вагу і підвищений тиск, роблячи судини еластичнішими, пише Agri-Gator .
ТОП-8 найкорисніших для здоров’я фруктів, які не тільки дуже смачні, але й надзвичайно корисні для організму людини:
1.Лимон
У цьому фрукті багато вітаміну С, лимонної кислоти і флавоноїдів. Останні – це антиоксиданти, що запобігають виникненню раку і серцево-судинних захворювань.
Вітамін С захищає від окисного стресу. Так називають руйнування клітин шкідливими речовинами – вільними радикалами. Якщо їх буде дуже багато, організм швидко постаріє.
Лимон особливо корисний для серця – він знижує холестерин. А дослідження на тваринах показали, що фрукт утворює особливі ферменти, що руйнують жирову тканину.
Лимонна кислота також допомагає лікувати сечокам’яну хворобу.
2. Апельсин
В одному середньому апельсині 139% добової норми вітаміну С і 20% клітковини. У ньому також багато вітамінів групи В: тіаміну і фолієвої кислоти.
За своїми властивостями апельсин схожий на лимон. При цьому, як показали дослідження, апельсин запобігає утворенню ниркових каменів навіть краще, ніж лимон. Цитрусові, а особливо апельсин і грейпфрут, знижують ризик інсульту у жінок.
Також фрукт допомагає засвоюватися залозу в кишківнику запобігаючи виникненню анемії.
3. Банан
В одному середньому банані 23% рекомендованої добової норми калію. Цей мінерал допомагає серцю нормально працювати. Коли калію мало, ризик ішемічної хвороби серця виростає на 49%. А ще може розвинутися гіпертонія, остеопороз і сечокам’яна хвороба.
У бананах багато повільних вуглеводів і пектину, які підтримують нормальний рівень цукру корисні бактерії в кишківнику, які захищають нас від виразки і інших хвороб травного тракту.
Банан дуже поживний і тому вважається одним з кращих джерел енергії перед тренуваннями.
4. Грейпфрут
У грейпфруті багато вітаміну C і калію.
Раніше вважалося, що фрукт допомагає скидати вагу, але це міф. Грейпфрут лише побічно впливає на цей параметр, завдяки здатності знижувати рівень холестерину і артеріальний тиск.
Грейпфрут, як і інші цитрусові, захищає від сечокам’яної хвороби, серцево-судинних захворювань у жінок.
5. Ананас
Ще один рекордсмен за вмістом вітаміну С. В одній порції фрукта – 67% денної норми цієї речовини. Також в ананасі багато марганцю і бромелайну.
Марганець важливий для кісток. Дослідження показало, що речовина допомагає покращувати їх твердість та знижує ризик остеопорозу.
Бромелайн – це суміш ферментів, які борються із запаленнями і руйнують тромби. Тому менше шансів заробити інфаркт або інсульт. Інші вчені стверджують, що бромелайн запобігає раку.
6. Авокадо
Інші фрукти в основному містять вуглеводи, а ось в авокадо дуже багато корисних жирів. Велика їх частина – це олеїнова кислота, яка знімає запалення. Також в авокадо є бета-ситостерол, що підтримує нормальний рівень холестерину і знижує ризик серцево-судинних захворювань.
Ще в авокадо багато магнію, калію і клітковини.
Магній бере участь в більш ніж 600 хімічних реакцій нашого тіла, включаючи синтез білка і енергетичний обмін. Мінерал особливо корисний для спортсменів, так як покращує витривалість.
Дослідження на тваринах показали, що клітковина забезпечує життя корисних бактерій в кишківнику і допомагає контролювати вагу. А ще знижує ризик раку товстого кишечника.
В одному авокадо 21% добової норми калію. Цей мінерал знижує артеріальний тиск і зменшує ризик інсульту.
7. Яблука
У яблуках багато клітковини, калію, вітамінів С і К.
Вітамін К дуже важливий для нормального згортання крові і розвитку кісток.
Антиоксиданти яблук сприяють здоров’ю серця і знижують ризик розвитку діабету другого типу, раку і хвороби Альцгеймера.
Ще в яблуках багато пектину – пребіотичного волокна, яке живить корисні бактерії в кишківнику і допомагає поліпшити травлення.
Яблука допомагають нашому мозку. Одне з досліджень підтвердило, що їх антиоксидант кверцетин захищає нейрони від передчасної загибелі. Їжте цей фрукт, щоб також захиститися від тромботичного інсульту.
8. Гранат
Головна сила граната в антиоксидантах. Їх у нього в три рази більше, ніж в зеленому чаї і червоному вині. Вони допомагають захистити клітини від пошкоджень і старіння, а також зменшують запалення.
Дослідження показують, що гранат запобігає розвитку раку товстого кишківника і знижує тиск.
Гранатовий сік особливо корисний людям похилого віку: він покращує пам’ять.
Нагадаємо, що їсти, щоб зменшити рівень стресу.