Догори
Дати відгук

Науковці розповіли, як зелений та чорний чаї впливають на тиск

Це відкриття може призвести до розробки нових препаратів.

1 хв на прочитання20 Січня 2022, 13:54
Поділитись:

З'єднання зеленого та чорного чаю активують білки іонних каналів у стінках кровоносних судин, і таким чином їх розслаблюють. Про результати такого дослідження науковців із Данії та США, опубліковані у журналі Cellular Physiology and Biochemistry, розповідає Prozoro.

Дослідники з Каліфорнійського університету в Ірвайні та Копенгагенського університету встановили, що два флавоноїдних з'єднання катехінового типу — епікатехінгаллат та епігаллокатехін-3-галлат, — які були виявлені в чаї, активували певний тип білка іонного каналу під назвою KCNQ5. Він дозволяє іонам калію дифундувати зі стінок кровоносних судин і в такий спосіб зменшує клітинну збудливість.

Дані сполуки містяться в рослині Camellia sinensis, з листя якої виробляють і чорний, і зелений чаї (які відрізняються лише за ступенем ферментації).

Оскільки KCNQ5 розташований у гладких м'язах, що вистилають кровоносні судини, його активація катехінами чаю сприяє розширенню кровоносних судин і зменшення кров'яного тиску. Це відкриття, вважають науковці, пояснює антигіпертензивні властивості чаю і може призвести до розробки нових препаратів зниження артеріального тиску.

Також ми розповідали про помилки при вимірюванні тиску: що може викривити результат.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.