Догори
Дати відгук

Moderna приховала інформацію про 300 000 випадків побічних ефектів після вакцинації — джерело

Неможливо перевірити, чи лікарі виконують зобов’язання повідомляти про серйозні поствакцинальні побічні ефекти.

3 хв на прочитання16 Серпня 2021, 12:17
Модерна Модерна
Поділитись:

Виробник вакцин проти COVID-19 Moderna отримав 300 000 повідомлень про побічні ефекти після вакцинації протягом тримісячного періоду після запуску вакцини, згідно з внутрішнім звітом компанії, яка допомагає Moderna керувати звітами. Ця цифра набагато вища за кількість повідомлень про побічні ефекти щодо вакцини Moderna, які є загальнодоступними у федеральній системі, яка відстежує такі несприятливі події. Про це розповів Алекс Беренсон, колишній репортер The New York Times, письменник, відомий у США «правий медіа-скептик щодо коронавірусу».

Виробники вакцин, такі як Moderna, за законом зобов'язані передавати всі отримані ними звіти про побічні ефекти до Системи звітності про небажані події вакцин, де вони оприлюднюються щотижня, йдеться в повідомленні.

Керована центрами з контролю захворювань та управлінням харчових продуктів та ліків, система VAERS має вирішальне значення для відстеження потенційних проблем із вакцинами. Це допомогло науковцям визначити, що вакцини проти COVID-19 можуть викликати проблеми із серцем у молодих людей.

«Причина розриву незрозуміла. Moderna може просто ще обробляти звіти, хоча кількість повідомлень про вакцину Moderna у VAERS із першої половини 2021 року залишилася майже незмінною на цьому тижні. Moderna та IQVIA, компанія, яка співпрацює з Moderna над обробкою звітів, не повернули електронні листи для коментарів», — розповідає Алекс Беренсон.

Він пояснює, що цифру 300 000 отримав із внутрішнього оновлення, наданого співробітникам IQVIA, «маловідомої, але величезної компанії, яка допомагає виробникам ліків керувати клінічними випробуваннями».

Раніше Річард Стауб, президент підрозділу IQVIA Research & Development Solutions, надіслав «оновлення за ІІ квартал 2021 року», яке отримало позначку «Конфіденційно — лише для внутрішнього розповсюдження».

Особа, яка має доступ до презентації, надала скріншоти слайда, де чітко пояснюється, що 300 000 повідомлень про побічні ефекти було отримано протягом «тримісячного періоду» — не з моменту впровадження вакцини у грудні — і вони відрізнялись від «медичних інформаційних запитів».

«На слайді не чітко визначено, які три місяці охоплені, але йдеться про «глобальний запуск» вакцини, який відбувся, по суті, у першому кварталі 2021 року. Незалежно від того, чи стосується слайд із січня по березень чи з квітня по червень, 300 000 — перевищує кількість повідомлень у VAERS щодо вакцини Moderna за будь-який період», — говорить Алекс Беренсон.

Він нагадує, що VAERS, яка спільно управляється CDC та FDA, зазвичай характеризується як добровільна система, але медичні працівники зобов’язані повідомляти про певні серйозні поствакцинальні побічні ефекти, включаючи летальні випадки. Однак CDC та FDA не мають реального способу перевірити, чи це виконується.

«Медичні працівники мають право вирішувати, чи повідомляти про менш серйозні побічні ефекти. Багато вирішили не робити цього щодо вакцин проти COVID-19, оскільки обсяг повідомлень дуже великий. Однак виробники вакцин повинні пересилати ВСІ отримані ними звіти, як це чітко пояснюється на вебсайті VAERS. Він розрізняє медичних працівників, яким «наполегливо рекомендується» повідомляти про різні події, і таких виробників, як Moderna, які «зобов’язані повідомляти VAERS про всі несприятливі події, на які звернуть увагу», — наголошує Алекс Беренсон.

Він нагадує, що цього року статки Moderna зросли майже в чотири рази за рахунок продажів вакцини проти COVID-19.

Наразі VAERS містить більше 3000 повідомлень про смерть після щеплення вакциною Moderna.

Також ми розповідали, що виробники вакцин проти COVID-19 починають піднімати ціни.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитаннягодина тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання2 години тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання4 години тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання4 години тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання5 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання6 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання6 годин тому