Догори
Дати відгук

Місяць нестійкий: прогноз погоди на лютий 2024 року

Передбачається теплий і достатньо вологий лютий по всій Україні.

3 хв на прочитання31 Січня 2024, 16:29
Прогноз погоди на лютий 2024 року Прогноз погоди на лютий 2024 року
Поділитись:

Останній місяць календарної зими на території України характеризується поступовим підвищенням температурного фону, і досить часто у другій половині місяця середньодобові температури стабільно перевищують 0 °С. Однак, часто трапляються вторгнення арктичного морозного повітря, хуртовини, штормові вітри та локальні грози. Загалом місяць нестійкий, з примхливою погодою та різкими коливаннями метеорологічних величин.

Нинішнього року очікується розвиток досить стабільного зонального перенесення повітряних мас із північної частини Атлантичного океану на схід через всю Європу. Циклонічна діяльність у районі Ісландії та Британських островів вкрай активна наприкінці січня, і подібна тенденція має зберегтися впродовж лютого. Оскільки над Гренландією, Шпіцбергеном і північною частиною Скандинавського півострова буде зосереджена морозна арктична повітряна маса, це стане гарною основою для розвитку циклонів. У свою чергу, атлантичні циклони, що зміщуються у східному напрямку, втягуватимуть у свою циркуляцію тепле та вологе субтропічне повітря із Середземномор'я та північної Африки. Отже, на тлі південно-західних вітрів у центральній, південній та східній Європі температура повітря в середньому за місяць очікується вищою за норму. Оскільки переважатиме поле зниженого тиску, то кількість опадів очікується достатньою, місцями у 2 – 3 рази вищою за кліматичну норму.

Відмітимо ще й той факт, що зараз зберігається тепла фаза Ель-Ніньо в Тихому океані. Як показує метод аналогів, при явно вираженій позитивній фазі цього коливання, у Східній Європі лютий зазвичай тепліший за норму (наприклад, це добре помітно було у 1998 та 2016 роках).

Безпосередньо в Україні найвищі температурні показники очікуються у західних, південних та центральних областях. На початку місяця на Одещині та у Криму можливе прогрівання повітря в денні години вище +10 °С, а ближче до середини лютого не виключені значення +15…+20 °С в окремі дні. Трохи прохолодніше буде у східній частині, у північних областях та на Поліссі. І все ж таки, температурне тло в середньому за місяць по країні коливатиметься в межах -2…+4 °С, що приблизно на 2 – 5 °С вище за кліматичну норму. При цьому, наприкінці першої декади лютого і після 20 числа можливі короткочасні періоди похолодання, але без сильних морозів.

Опади будуть випадати відносно рівномірно впродовж усього місяця та їх сумарна кількість очікується в межах 30 – 70 мм, у західних областях місцями 80 – 110 мм, що близько норми, місцями вище за норму на 20 – 40%. Сніговий покрив спостерігатиметься епізодично переважно у західних, північних та східних регіонах. Переважна частина опадів випадатиме у вигляді дощів, особливо у південній половині та Криму.

У зв'язку з частими проходженнями циклонів та атмосферних фронтів, протягом місяця можливі різкі коливання атмосферного тиску та поривчастий вітер в окремі дні, часом до 15 – 22 м/с.

Більше новин читайте на Green Post.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.