Догори
Дати відгук

Медики назвали найкорисніші для нервової системи продукти: їжа допомагає долати стрес

Правильно дібрані продукти харчування можуть мати антистресові властивості.

4 хв на прочитання10 Березня 2021, 07:25
Правильно дібрані продукти харчування можуть мати антистресові властивості Правильно дібрані продукти харчування можуть мати антистресові властивості
Поділитись:

А чи знали ви, що правильно вибрана їжа може мати антистресову дію? Є продукти, які сприяють тому, щоб нервова система людини стала більш стійкою до стресорних чинників. Але є й такі, що провокуватимуть нервову збудливість, навіть агресію.

Стреси вже стали частиною життя кожної людини. На жаль, але повністю виключити їх не можна, однак допомогти своєму організму зменшити їх вплив на здоров'я можна і навіть потрібно. Медики розповіли, як же це зробити, пише charter97.or з посиланням на newsyou.info.

Щоб впоратися зі стресом, організму потрібні:

 - вітаміни групи В - вони заспокоюють і зміцнюють нервову систему;

 - кальцій, калій, магній, йод, фосфор, цинк - покращують передачу нервових імпульсів і покращують роботу мозку на клітинному рівні;

 - стимулятор утворення гормонів радості - благотворно впливають на частки мозку, що відповідають за душевну рівновагу, гарний настрій і оптимізм в цілому, поліненасичені жирні кислоти омега-3, омега-6 і омега-9 - вони живлять тканини мозку, зміцнюють судини і покращують кровообіг головного розумового органу.


Які продукти можна назвати «антистресовими»:

Помідори - містять фенілаланін, що зупиняє розпад гормону, що відповідає за гарний настрій.

Селера - в ньому містяться речовини з седативною дією. ⠀

Всі види капусти багаті вітамінами і позбавляють від нервовій збудливості.  Морська капуста містить багато йоду. Цвітна капуста, брокколі, білокачанна - джерело гарного настрою. ⠀

Молочні продукти з високим вмістом магнію і кальцію допомагають боротися з занепокоєнням. ⠀

Для зняття нервової напруги рекомендуються продукти, багаті білком - страви з морської риби, нежирні сорти м'яса.  Регулярне вживання сьомги знижує рівень адреналіну.

Горіхи містять багато вітамінів і допомагають виробляти серотонін.

Велика кількість гормону радості міститься також в бананах.

Декілька слів про магній і вівсянку:

Усі наші органи та клітини (у тому числі й нервові) працюють за принципом збудження, напруження-гальмування, розслаблення. За збудження відповідають іони кальцію, а за гальмування – йони магнію.

Якщо в раціоні мало магнію, то фаза розслаблення буде неповною. У результаті людина постійно перебуває в напруженому стані, натягнута наче струна. Найбільше при цьому страждають серцево-судинна система, а також сама нервова система, яка бурхливо реагує навіть на невеликий стрес.

Науковці називають магній природним транквілізатором. Добова потреба в цьому елементі для жінок – 300 мг, для чоловіків – 350 мг.

Багаті джерела магнію – соняшникове насіння, насіння льону, кунжуту, маку, усі горіхи, особливо мигдаль, усі бобові, какао-порошок, чорний шоколад, усі зернові, особливо гречка й овес, цільні необроблені злаки — хліб із цільного зерна або із пророщеної пшениці (житній хліб містить магнію більше, аніж пшеничний). При помелі із зерна видаляється до 80 % магнію: пшеничне зерно містить його 114 мг на 100 г, а пшеничне борошно вищого ґатунку — всього 2–16 мг/100 г.

До важливих харчових джерел магнію також належать зелені овочі та зелень, оскільки він є компонентом хлорофілу рослин. Найбільше магнію в зелені петрушки, кропу, щавлю (по 85 мг/100 г), шпинату (82 мг/100 г), багаті ним кавуни (224 мг/100 г), фрукти містять магнію в межах 50–30 мг/100 г. Чудове джерело цього елемента – морська капуста (170 мг/100 г), у кальмарах його 90 мг/100 г, у рибі – 40–60 мг/100 г. У менших кількостях магній міститься у м’ясі, печінці, яйцях, молоці. З молочних продуктів найбільше магнію у твердих сирах – 50 мг/100 г.

Антистресовою їжею також є вівсяна і гречана каші. І вівсянка, і гречка містять значну кількість не тільки магнію, а й заліза, калію, фосфору, а також вітаміни групи В. Але у гречці магнію й заліза більше, ніж у вівсянці, а ось у вівсянці більше кальцію й фосфору. Тому можна чергувати ці два злаки або навіть поєднувати їх в одній страві.

До слова, кардіологи знизили показник нормального тиску для жінок.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.