Догори
Дати відгук

М’ясоїди мають удвічі менше епізодів депресії порівняно з вегетаріанцями — науковці

Враження від відео про поводження з тваринами можуть бути потужним чинником депресивних станів.

2 хв на прочитання06 Лютого 2023, 13:42
Фото Олега Швеця Фото Олега Швеця
Поділитись:

Аналіз результатів Національного повздовжнього дослідження здоров’я дорослих дозволив бразильським дослідникам зробити не дуже поширені останнім часом висновки. Про них розповідає голова правління Асоціації дієтологів України, лікар-гастроентеролог, дієтолог Олег Швець.

З’ясувалося, що учасники дослідження, які споживали м’ясо, мали вдвічі менше епізодів депресії порівняно з вегетаріанцями.

Ось інші цікаві висновки авторів дослідження:

✔ Більша кількість епізодів депресії радше не пов’язана безпосередньо з харчуванням, вона скоріше може бути зумовлена низкою інших факторів, включаючи особливості соціального досвіду вегетаріанців.

✔ Непоодинокими є випадки, коли депресивні стани є однією з причин вибору вегетаріанських моделей харчування.

✔ Відчуття провини, яке пов’язане зі споживанням продуктів м’ясної індустрії, може бути спільним фактором для депресії та відмови від тваринної їжі.

✔ Перехід на вегетаріанське харчування часто впливає на взаємовідносини людини зі своїм звичним колом спілкування та на залучення у соціальні активності, а також може бути причиною докучливих жартів або інших форм остракізму.

✔ Ймовірно, концентрація на негативних думках, зокрема, враження від відео щодо поводження з тваринами, можуть бути потужним чинником депресивних станів.

✔ Рішення не залишатись серед тих, хто зумовлює попит на тваринницьку продукцію, є одним із ключових для переходу на вегетаріанську модель харчування.

Слід зазначити, що Бразилія традиційно є «м’ясною» країною, населення якої споживає багато продукції тваринницької та м’ясопереробної галузей. Попри значне зростання поширення вегетаріанства, лише 0,5 % населення відмовились від споживання м’яса, наголошує дієтолог.

Також ми розповідали, що поїсти, щоб наїстися: радить дієтолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.