Догори
Дати відгук

Гіпертонічна хвороба б'є по основних цілях у нашому організмі — розповідає кардіолог

Завдання не знизити цифри тиску, а попередити ураження судин і життєво важливих органів.

2 хв на прочитання21 Вересня 2021, 11:05
Тиск Тиск
Поділитись:

Лікар-кардіолог Анна Солощенко розповідає, чим небезпечна гіпертонічна хвороба, тобто хронічне підвищення артеріального тиску — 130/80 і вище.

«Для початку дуже важливо розуміти — що нас турбує в межах цієї хвороби. Сама цифра? Звичайно ж, ні. Нас турбує те, що кожну хвилину та навіть секунду підвищеного тиску в організмі відбуваються незворотні зміни судин і органів, які можуть привести до серйозних захворювань. Гіпертонічна хвороба, як досвідчений стрілок, б'є по основним цілям у нашому організмі, які так і називаються — органи-мішені. Саме для попередження ураження органів-мішеней ми і лікуємо гіпертонічну хворобу», — пояснює Анна Солощенко.

Лікар перераховує ці мішені.

Серце. В разі ураження цієї «мішені» можуть розвинутися інфаркт, гіпертензивне серце (потовщення стінок серця), серцева недостатність.

Очі. Виникає так звана ангіопатія сітківки, яка призводить до значної втрати зору.

Судини головного мозку. Зростає ризик інсультів, гіпертензивної енцефалопатії, яка, своєю чергою, веде до різних неврологічних «дефіцитів», зокрема зниження пам'яті й уваги, головних болів і багатьох інших неприємностей.

Нирки надзвичайно бояться підвищення тиску, тому що воно призводить до розвитку ниркової недостатності

Всі судини нашого організму, як великі, так і дрібні та середні. Високий тиск пошкоджує внутрішню стінку наших судин (інтиму), в результаті чого відкладення холестерину, тобто атеросклероз, відбувається прискореними темпами і може протікати навіть за нормальної кількості «поганого» холестерину.

Анна Солощенко пояснює, що кардіологи лікують не цифри тиску, а попереджають ураження судин і життєво важливих органів.

Раніше ми писали, який тиск вважається підвищеним: розповідає кардіолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.