Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Ерозію шийки матки не варто припікати, бо насправді йдеться про інший діагноз — гінеколог

Ерозію шийки матки не варто припікати, бо насправді йдеться про інший діагноз — гінеколог

Звучить загрозливо, та чи насправді ситуація настільки серйозна?

3 хв на прочитання21 Січня 2024, 22:48
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Багато жінок чули словосполучення «ерозія шийки матки». Це звучить загрозливо, та чи насправді ситуація настільки серйозна? Про це розповідає акушер-гінеколог, спеціаліст ультразвукової діагностики Тетяна Бережна.

Вона пояснює, що те, що зазвичай називають ерозією, насправді — ектопія шийки матки.

«Ерозія — це ушкодження слизової оболонки. І зустрічається вона дуже рідко, в основному через механічні пошкодження або гострі запальні процеси. Лікується ерозія досить легко: потрібно просто усунути фактор, що ушкоджує. Тобто прибрали патологічні виділення, обробили піхву — й усе це благополучно загоїлося самостійно, оскільки на слизових вусе гоїться дуже швидко», — говорить лікар.

Гінеколог пояснює, що таке ектопія. Шийка матки та піхва вкриті багатошаровим плоским епітелієм. Він гладкий і рожевий, як щока із внутрішньої сторони. А цервікальний канал, канал шийки матки, вкритий ворсинчастим епітелієм. Він схожий на корінь язика: багато ворсинок яскраво-червоного кольору. Два різні епітелії стикуються на поверхні шийки матки. Червона цятка в цій зоні — і є та сама ектопія. Це абсолютна норма для молодих дівчат. Із віком зона стику переходить до рівня зовнішнього зіва цервікального каналу, а літніх жінок взагалі йде вглиб, і лікарі перестають її бачити.

Але те, що лікарі бачать ектопію, — дуже добре, наголошує Тетяна Бережна. Річ у тім, що саме тут відбуваються усі небезпечні процеси на шийці матки. Наприклад, цю зону дуже «любить» вірус папіломи людини. І якщо починаються якісь патологічні зміни на шийці — наприклад, дисплазія шийки матки, передрак чи рак — то вони трапляються саме в цьому місці. І для лікарів це «бонус»: вони бачать усі процеси і очима, і в кольпоскопі, і за допомогою фарбувальних розчинів, так що виявити захворювання досить легко ще на ранніх стадіях.

А ось коли зона стику йде в канал, лікарі перестають її бачити — й усі патологічні процеси приховані.

«Тому лікувати ектопію тільки через те, що ми її бачимо, не варто, інакше ми самі позбавляємо себе можливості краще та раніше діагностувати можливі проблеми», — говорить лікар.

Гінеколог підкреслює, що сама собою ектопія не є патологією. Її можна усунути, якщо вона заважає жінці. Наприклад, якщо пацієнтку турбують кров'яні виділення під час статевих актів або рясні слизові оболонки при відсутності запалень та інфекцій. А єдиний привід лікувати шийку матки — дисплазія, тобто передракові зміни на шийці, найчастіше пов'язані з вірусом папіломи людини.

Лікар розповідає, що раніше вважалося, що ектопія підвищує ризик розвитку раку, тому її часто припікали. Проте ектопія, навпаки, допомагає виявити багато болячок, а ось припікання найчастіше шкодять здоров'ю.

«По-перше, через них закупорюються протоки слизових залоз, слиз розпирає залозу і на шиї починають формуватися наботові кісти. Доводиться боротися з ними, а це нескінченний процес. По-друге, навіть після щадного припікання на шийці матки формуються рубці. Це сполучна тканина, вона малоеластична і погано тягнеться. Іноді через спалену шийку зовнішній зів цервікального каналу звужується настільки, що складно навіть узяти мазок. І під час пологів така шийка, як правило, дуже погано відкривається. Вона не тягнеться, вона частіше рветься, а після розривів формується рубцева деформація, яку може виправити тільки хірург», — говорить Тетяна Бережна.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ідеальний варіант для оформлення саду — кизильник горизонтальний (ФОТО)
1 хв на прочитання19 Травня 2024
Проєкти відновлення Блакитна економіка Миколаїв
У Миколаєві розробляють проєкти відновлення у межах «блакитної» економіки
2 хв на прочитання2 години тому
Оброблення відходів та дозіл для підприємств
Оброблення відходів: з червня підприємствам потрібно буде мати дозвіл на операції з сортування та подрібнення
2 хв на прочитання3 години тому
Чим Полити Цибулю Секрет гарного Урожаю Підкормка
Чим варто полити цибулю, щоб виросла розміром з цілий кулак
1 хв на прочитання5 годин тому
Ягідно-сирний торт без випікання: рецепт простого десерту
1 хв на прочитання6 годин тому
На Вінниччині створять екоферму на тисячу голів ВРХ
1 хв на прочитання8 годин тому
Троянди стануть ще красивішими, якщо поруч з ними посадити гарних рослин-сусідів
1 хв на прочитання9 годин тому
ТОП-5 пріоритетів 2024 в сфері довкілля: Реформа Державної екологічної інспекції України
3 хв на прочитання11 годин тому