Догори
Дати відгук

Дієтологи розповіли, як їсти менше м’яса й отримувати кращий ефект

Краще трішки м’яса на сніданок, ніж багато — на вечерю.

3 хв на прочитання31 Липня 2021, 08:03
Дієтологи розповіли, як їсти менше м’яса й отримувати кращий ефект Дієтологи розповіли, як їсти менше м’яса й отримувати кращий ефект
Поділитись:

Про надзвичайну важливість і користь білків нагадує Асоціація дієтологів України. Білок є важливим харчовим компонентом, який відіграє ключову роль у рості та відновленні організму. За своєю будовою білки складаються з довгих ланцюгів амінокислот і сприяють зростанню скелетних м’язів — групи м’язів, яка допомагає нам рухатися.

Однак останні дослідження показали, що для забезпечення росту мало споживати адекватну кількість білків — слід робити це у потрібний час доби. Такий підхід називається хронологічним харчуванням, коли час і кількість споживання певних нутрієнтів враховується та вважається дуже важливим аспектом.

За цими уявленнями стоїть гіпотеза внутрішнього біологічного годинника організму — циркадного ритму. Він контролює життєво важливі функції, такі як обмін речовин, сон і ріст.

Цікаво, що якість і швидкість перетравлення та всмоктування білка коливаються протягом дня та ночі відповідно до цього біологічного годинника. Ба більше, попередні дослідження показали, що споживання білка під час сніданку та обіду сприяє росту скелетних м’язів у дорослих.

Під час нещодавнього дослідження в університеті Васеда (Японія), очолюваного професором Шигенобу Шибатою, науковці намагалися зрозуміти вплив розподілу споживання білків протягом доби на ріст м’язів.

Дослідники годували лабораторних мишей двічі на добу стравами, які містили високу (11,5 % загальної калорійності) або низьку (8,5 %) частку білка. Дослідники відзначають, що споживання білка під час сніданку сприяє збільшенню м’язового росту, що визначається шляхом оцінки індукованої гіпертрофії підошовного м’яза на нозі, у порівнянні зі споживанням білка під час обіду.

Коефіцієнт гіпертрофії м’язів був на 17 % вищим у мишей, які отримували білки на сніданок, аніж у мишей, які споживали білки на вечерю, хоча перша група споживала меншу частину добової кількості білків. Дослідники також виявили, що вживання амінокислот із розгалуженими боковими ланцюгами (ВСАА) у першій половині дня сприяє зростанню скелетних м’язів.

Щоб підтвердити зв'язок засвоєння білків із циркадними ритмами, дослідники повторили експерименти з розподілом дієти на мишах без хронологічного споживання білків, але не спостерігали подібного росту м'язів. Результати підтверджують роль циркадного ритму у зростанні м'язів у контексті споживання білка.

Під враженням результатів дослідження, опублікованого в нещодавньому випуску журналу «Cell Reports», професор Шибата наголошує, що високобілкова дієта із вживанням амінокислот у першій половині дня, тобто на сніданок, є важливою для підтримки здоров'я скелетних м'язів і допоможе збільшити об’єм м’язів і силу хвату.

Для того, щоб перевірити, чи можна ці екстраполювати для людей, група дослідників набрала жінок і перевірила, чи змінюється м’язова функція учасниць, визначена шляхом вимірювання індексу скелетних м’язів (ІСМ) та сили хвату, залежно від часу споживання білків. 60 жінок віком від 65 років, які вживали основну кількість білка на сніданок, а не на вечерю, мали вищу функціональність і силу м’язів. Крім того, дослідники також виявили міцний зв'язок між ІСМ і споживанням основної кількості білків під час сніданку.

Також ми писали про шоколад для схуднення — як вживати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.