Догори
Дати відгук

Дешево і просто: науковці радять, як очистити фрукти від пестицидів

Але слід враховувати, що з деяких фруктів пестициди практично неможливо вивести.

2 хв на прочитання27 Жовтня 2021, 07:29
Фрукти Фрукти
Поділитись:

«Сучасна газета» наголошує, що контролювати вміст пестицидів у фруктах поки що нереально навіть на державному рівні. Тому радить віддавати перевагу тим фруктам, які мають товсту шкіру, бо вона пропускає значно менше хімікатів у м’якоть, наприклад, авокадо, банани та цитрусові. Важливо за можливості очищувати її незалежно від товщини. Саме тому фрукти з тонкою шкіркою найбільш небезпечні в цьому контексті. Виноград, до прикладу, потребує таких умов вирощування та транспортування, що, найімовірніше, не може потрапити на полиці магазинів без допомоги хімікатів. Полуниця також дуже часто очолює список найбільш небезпечних ягід через популярність використання пестицидів у процесі вирощування.

Чи можна змити пестициди із фруктів? Науковці з Массачусетського технологічного університету задались цим питанням та провели дослідження трьох різних способів очищення продуктів харчування — звичайної води, содового розчину та комерційних засобів. Виявилося, що саме другий спосіб найбільш ефективно впорався із поставленим завданням, змиваючи 96 % хімікатів із поверхні фруктів. Але не забуваймо, що існує велика кількість пестицидів, що мають властивість проникати у тканини рослин. Та дослідники стверджують, що їхня концентрація в цьому випадку не загрожує серйозними негативними наслідками для здоров’я людей.

«Дуже багато людей вважають, що, купляючи фрукти й овочі на ринку або ж у звичайних людей, перестраховуються таким чином від наявності в них хімікатів. А проте не варто покладатися на добросовісність інших, адже пестициди перебувають у вільному доступі й у випадку зі звичайними людьми можуть застосовуватись у ще більш небезпечних дозуваннях і комбінаціях. Найкраще, звісно, купляти упаковану продукцію, що має сертифікацію. Це теж не 100-відсоткова гарантія, але ризики менші та цього вже достатньо», — запевняє «Сучасна газета».

Ми вже розповідали, чому яблука очолюють список найнебезпечніших продуктів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Проєкти відновлення Блакитна економіка Миколаїв
У Миколаєві розробляють проєкти відновлення у межах «блакитної» економіки
2 хв на прочитання2 години тому
Оброблення відходів та дозіл для підприємств
Оброблення відходів: з червня підприємствам потрібно буде мати дозвіл на операції з сортування та подрібнення
2 хв на прочитання3 години тому
Чим Полити Цибулю Секрет гарного Урожаю Підкормка
Чим варто полити цибулю, щоб виросла розміром з цілий кулак
1 хв на прочитання5 годин тому
Торт без випікання Рецепт десерту Солодощі
Ягідно-сирний торт без випікання: рецепт простого десерту
1 хв на прочитання6 годин тому
На Вінниччині створять екоферму на тисячу голів ВРХ
1 хв на прочитання8 годин тому
Троянди стануть ще красивішими, якщо поруч з ними посадити гарних рослин-сусідів
1 хв на прочитання9 годин тому
ТОП-5 пріоритетів 2024 в сфері довкілля: Реформа Державної екологічної інспекції України
3 хв на прочитання11 годин тому
На Закарпатті пам’ятку археології «Стоянка печерна» взяли під особливу охорону
1 хв на прочитання12 годин тому