Догори
Дати відгук

День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?

Насправді бур'яни можуть бути як шкідливими, так і корисними для рослин.

4 хв на прочитання28 Березня 2024, 13:02
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

День бур'янів — це чудова нагода звернути увагу на важливість боротьби з бур'янами в саду та городі. Насправді бур'яни можуть бути як шкідливими, так і корисними для рослин. З одного боку, вони конкурують із культурними рослинами за воду, світло, поживні речовини та простір, а також можуть бути переносниками хвороб. З іншого боку, деякі види бур'янів можуть бути корисними для ґрунту, збагачуючи його поживними речовинами та покращуючи його структуру.

У бур'янах живуть різноманітні тварини та птахи, які можуть бути корисними для екосистеми. Наприклад, комахи, які живляться соком бур'янів, можуть бути їжею для птахів. Також деякі види бур'янів можуть служити укриттям для комах і малих тварин.

Зірваний бур'ян може бути використаний для створення компосту, який стане корисним для культурних рослин. Також деякі види бур'янів можуть бути використані в кулінарії або для приготування лікарських настоїв.

Прополювання краще проводити вранці чи ввечері, коли ґрунт вологий, аби легше витягти коріння. Скошувати бур'яни краще до цвітіння, щоб запобігти поширенню насіння.

Якщо не прибирати бур'яни, вони можуть швидко розповсюдитись та конкурувати з культурними рослинами за ресурси. Це може призвести до зниження врожайності та загрози для здоров'я рослин.

Ось список деяких найбільш шкідливих бур'янів, які можуть завдати значної шкоди сільському господарству, садам і городам:

1) Борщівник (лат. Amaranthus retroflexus) конкурує з культурними рослинами за воду, світло, поживні речовини та простір, що може призвести до зниження врожайності. Ця рослина може наносити опіки шкіри, а сік борщівника доволі отруйний, і якщо його їдять тварини — молоко гірчить.

2) Амброзія (лат. Ambrosia artemisiifolia) викликає алергічні реакції у людей через свій сильний пилок, може конкурувати з культурними рослинами та завдати шкоди здоров'ю людей.

3) Полин (лат. Artemisia absinthium) може бути важким бур'яном для садів і городів, оскільки має агресивне поширення та може витісняти інші рослини.

4) Сорго (лат. Sorghum halepense) відомий як «жолудь» або «коренеплід». Цей бур'ян може бути важким для контролю через його швидке поширення та стійкість до гербіцидів.

5) Лобода (лат. Chenopodium album) швидко росте і може конкурувати з культурними рослинами за ресурси, також може бути переносником хвороб.

6) Щавель польовий (лат. Rumex acetosella) швидко росте і може бути важким для контролю через його велику кількість насіння та стійкість.

7) Берізка польова, або павутиця, повійка, полятиця (Convolvulus arvensis) є лікарською рослиною і може бути придатна для годування худоби, однак якщо зʼявляється на городі — обвиває інші рослини та душить їх.

8) Жовтий осот (Sonchus) — злісний і найпоширеніший бур'ян. Зростає на полях, городах, у садках, по уздоріжжях, вибалках, ярах, на узліссях. Молоде листя й стебла осоту, доки вони ще крихкі й ніжні, їстівні для людини як листовий овоч: для салатів, овочевого пюре та як присмака для юшок, рису, плову, м'ясних солянок. Старі листи й стебла можуть бути гіркими, та молоді листки мають смак, схожий на салат. Також ним можна годувати кролів.

9) Пирій, або колосник (Elytrígia) — злісний бур'ян у посівах і посадках культурних рослин, але є лікарською рослиною, бо має обволікаючу, сечогінну, кровоспинну, відхаркувальну та потогінну дію.

Це лише декілька прикладів найбільш шкідливих видів бур'янів, які можуть становити загрозу для сільськогосподарських культур і садових рослин.

Отже, День бур'янів — це час задуматись про важливість боротьби з бур'янами та знаходження оптимального підходу до їх контролю. Важливо збалансувати шкоду та користь, яку можуть нести бур'яни, і забезпечити оптимальне середовище для росту культурних рослин. Також слід зауважити, що за не скошування деяких видів бурʼянів, таких як амброзія чи борщівник, місцеві влади можуть виписувати штраф.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Суд повернув громаді землі Збереження родючості Грунтів
Суд повернув територіальній громаді Тернополя понад 65 гектарів землі
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
Що посадити замість чорнобривців на клумбі, в саду чи на городі: 5 красивих і невибагливих альтернатив
1 хв на прочитання2 години тому
Британська антарктична служба попереджає про наслідки втрати льоду в Антарктиді для популяції імператорських пінгвінів. Фото: Британська антарктична служба/AP/dpa
Втрата льоду є причиною загибелі багатьох пінгвіненят — експерти
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитанняВчора
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитанняВчора
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитанняВчора