Догори
Дати відгук

Де шукати клітковину та чим вона насправді корисна для нашого організму

Дуже часто раціон містить вкрай мало клітковин

2 хв на прочитання15 Червня 2022, 23:42
Поділитись:

Чим корисна клітковина. Перш за все клітковина - неперетравлювані харчові волокна, що містяться у їжі рослинного походження - злакових, бобових, овочах, фруктах, ягодах. І хоча клітковина не засвоюється організмом, вона є необхідною для нормальної роботи нашого кишечника, «їжею» для мікрофлори - наших корисних бактерій", - про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише дієтолог Світлана Фус, інформує UAINFO.org.

"Харчуючись" грубими волокнами, мікрофлора збільшує кількість потрібних бактерій, від яких залежить стан нашого імунітету, синтез вітамінів та інших важливих речовин. А також клітковина є щіткою для кишечника, виводить токсичні речовини, сприяє профілактиці запорів, раку товстої кишки. Допомагає регулювати рівень цукру в крові, впливає на почуття голоду, дає довге насичення, допомагає нам не переїдати.

Клітковини (харчових волокон) багато насамперед в стеблах і зернах рослин, вона формує їх щільну структуру. Чим більше клітковини в продукті, тим складніше жувати його в сирому вигляді. Наприклад, в помідорах і огірках менше клітковини, ніж у моркві, капусті або в стеблах петрушки. І щільний мигдаль або лісові горіхи потрібно добре пережовувати через велику її кількість.

Щоб організм отримував її в потрібній кількості 25 – 30 г, дорослим необхідно щодня споживати біля 500 г овочів і фруктів в сирому та приготованому вигляді та 250 г варених злакових та бобових.Ще важливо: дуже часто раціон містить вкрай мало клітковини. Причини банальні - любов до хліба з білого борошна, солодкої випічки, десертів, напівфабрикатів і продуктів швидкого харчування, бідних харчовими волокнами, вітамінами і мінералами. Тому вживайте більше овочів, фруктів, цільнозернових круп та бобових.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.