- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Чому кухарі рекомендують не обдавати базилік окропом
Чому кухарі рекомендують не обдавати базилік окропом
Після варіння або тушкування базилік втрачає свої властивості
Різні сорти базиліка відрізняються не лише зовнішнім виглядом, але і деякими смаковими характеристиками. Форма і колір листя можуть мати різні варіації, але найчастіше на полицях магазинів можна побачити зелений базилік, він вважається універсальним у споживанні. Його можна використати для салатів, маринувати і додавати до основних страв в якості додаткового інгредієнту, пише yizhainfo.
Колір листя базиліку може мати наступні варіанти забарвлення:
- зелений;
- фіолетовий;
- коричневий;
- синій.
Одні сорти базиліку за смаком і ароматом нагадують лимон, другі – корицю, треті – чай. Смакові характеристики листя завжди насичені. Завдяки наявності яскравого смаку і аромату їх часто використовують для зміни смаку стандартних м’ясних або овочевих страв.
Як вибрати базилік
При купівлі базиліку важливо визначити не лише свіже листя, але і безпечне. Багато виробників при вирощуванні зелені і овочів використовують хімічні сполуки. Розпізнати застосування їх не складно. Для цього потрібно уважно оглянути базилік, перевірити його аромат і виявити можливі недоліки.
Продаватися базилік може у свіжому, замороженому або сушеному вигляді. Рекомендується купувати перший варіант. Листя можна спожити в їжу свіжими, а при необхідності самостійно вибрати спосіб їх подальшого зберігання.
Який базилік потрібно купувати:
- колір листя базиліку завжди насичений і яскравий (незалежно від того, якого воно відтінку);
- листя має бути пружним і соковитим (базилік повинен виглядати свіжим і створювати враження, що зірвали його зовсім нещодавно);
- якщо розтерти лист базиліку пальцем, то повинен з’явитися насичений і терпкий аромат (саме листя також має запах, але він не занадто виражений);
- на базиліці не повинно бути нальоту, забруднень або плям сумнівного походження (будь-яка з вказаних ознак є відхиленням і ознакою поганої якості);
- поверхня листя має бути сухою (не варто плутати сухість з висиханням, соковитість листя повинна відчуватися на дотик);
- якщо базилік продається в контейнерах або пакетах, то потрібно перевірити упаковку на ушкодження, порівняти терміни придатності і максимально оглянути листя на міру зволоження, висихання або наявності інших дефектів;
- колір листя базиліку може відрізнятися із зовнішнього і внутрішнього боків, але забарвлення завжди рівномірне (якщо є жовті прожилки, то базилік висихає, зелені плями можуть з’являтися в результаті надмірного використання добрив або інших хімікатів);
- будь-які плями і вкраплення вважаються відхиленням і при їх виявленні від купівлі базиліку краще відмовитися.
Якщо базилік для продажу поміщений в ємності з водою, як це робиться зазвичай при реалізації квітів, то дивуватися з такого методу не варто. Вважається, що так базилік краще і довше зберігається. Важливо, щоб листя не було в’ялим або пожовклим.
Який базилік купувати не рекомендується:
- не варто купувати листя базиліку, якщо на них є всохлі ділянки або вони в’ялі (такий базилік довго зберігається і смак у нього вже менш виражений);
- забруднений базилік або листя з нальотом, особливо липким, купувати не можна (базилік неправильно вирощувався, збирався, зберігався і оброблявся шкідливими хімікатами для прискорення зростання);
- базилік без запаху однозначно вирощувався на хімікатах;
- листя базиліку, що пахне вогкістю, пліснявою або гнилизною буде зіпсованим (такі запахи не повинні відчуватися);
- якщо листя базиліку має безліч ушкоджень у вигляді надривів, тріщин або інших слідів, то вони будуть менш соковитими і швидко зіпсуються;
- якщо на поверхні листя є нарости будь-якого розміру, то це результат враження рослини захворюваннями або шкідниками;
- якщо в пучку базиліку є гниле листя, то слід відмовитися
У базиліці міститься велика кількість ефірних олій. Піддавати листя тепловій обробці не рекомендується, частіше їх споживають у свіжому вигляді. Після варіння або тушкування базилік втрачає свої властивості і стає менш смачним.