Догори
Дати відгук

Чому кухарі рекомендують не обдавати базилік окропом

Після варіння або тушкування базилік втрачає свої властивості

4 хв на прочитання21 Червня 2022, 22:22
Поділитись:

Різні сорти базиліка відрізняються не лише зовнішнім виглядом, але і деякими смаковими характеристиками. Форма і колір листя можуть мати різні варіації, але найчастіше на полицях магазинів можна побачити зелений базилік, він вважається універсальним у споживанні. Його можна використати для салатів, маринувати і додавати до основних страв в якості додаткового інгредієнту, пише yizhainfo.

Колір листя базиліку може мати наступні варіанти забарвлення:

  • зелений;
  • фіолетовий;
  • коричневий;
  • синій.

Одні сорти базиліку за смаком і ароматом нагадують лимон, другі – корицю, треті – чай. Смакові характеристики листя завжди насичені. Завдяки наявності яскравого смаку і аромату їх часто використовують для зміни смаку стандартних м’ясних або овочевих страв.

Як вибрати базилік

При купівлі базиліку важливо визначити не лише свіже листя, але і безпечне. Багато виробників при вирощуванні зелені і овочів використовують хімічні сполуки. Розпізнати застосування їх не складно. Для цього потрібно уважно оглянути базилік, перевірити його аромат і виявити можливі недоліки.

Продаватися базилік може у свіжому, замороженому або сушеному вигляді. Рекомендується купувати перший варіант. Листя можна спожити в їжу свіжими, а при необхідності самостійно вибрати спосіб їх подальшого зберігання.

Який базилік потрібно купувати:

  • колір листя базиліку завжди насичений і яскравий (незалежно від того, якого воно відтінку);
  • листя має бути пружним і соковитим (базилік повинен виглядати свіжим і створювати враження, що зірвали його зовсім нещодавно);
  • якщо розтерти лист базиліку пальцем, то повинен з’явитися насичений і терпкий аромат (саме листя також має запах, але він не занадто виражений);
  • на базиліці не повинно бути нальоту, забруднень або плям сумнівного походження (будь-яка з вказаних ознак є відхиленням і ознакою поганої якості);
  • поверхня листя має бути сухою (не варто плутати сухість з висиханням, соковитість листя повинна відчуватися на дотик);
  • якщо базилік продається в контейнерах або пакетах, то потрібно перевірити упаковку на ушкодження, порівняти терміни придатності і максимально оглянути листя на міру зволоження, висихання або наявності інших дефектів;
  • колір листя базиліку може відрізнятися із зовнішнього і внутрішнього боків, але забарвлення завжди рівномірне (якщо є жовті прожилки, то базилік висихає, зелені плями можуть з’являтися в результаті надмірного використання добрив або інших хімікатів);
  • будь-які плями і вкраплення вважаються відхиленням і при їх виявленні від купівлі базиліку краще відмовитися.

Якщо базилік для продажу поміщений в ємності з водою, як це робиться зазвичай при реалізації квітів, то дивуватися з такого методу не варто. Вважається, що так базилік краще і довше зберігається. Важливо, щоб листя не було в’ялим або пожовклим.

Який базилік купувати не рекомендується:

  • не варто купувати листя базиліку, якщо на них є всохлі ділянки або вони в’ялі (такий базилік довго зберігається і смак у нього вже менш виражений);
  • забруднений базилік або листя з нальотом, особливо липким, купувати не можна (базилік неправильно вирощувався, збирався, зберігався і оброблявся шкідливими хімікатами для прискорення зростання);
  • базилік без запаху однозначно вирощувався на хімікатах;
  • листя базиліку, що пахне вогкістю, пліснявою або гнилизною буде зіпсованим (такі запахи не повинні відчуватися);
  • якщо листя базиліку має безліч ушкоджень у вигляді надривів, тріщин або інших слідів, то вони будуть менш соковитими і швидко зіпсуються;
  • якщо на поверхні листя є нарости будь-якого розміру, то це результат враження рослини захворюваннями або шкідниками;
  • якщо в пучку базиліку є гниле листя, то слід відмовитися

    У базиліці міститься велика кількість ефірних олій. Піддавати листя тепловій обробці не рекомендується, частіше їх споживають у свіжому вигляді. Після варіння або тушкування базилік втрачає свої властивості і стає менш смачним.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.