Догори
Дати відгук

Через підтоплення у Східниці є ризик виникнення інфекційних хвороб, як не підхопити недугу

Необхідно використовувати виключно воду гарантованої якості

2 хв на прочитання13 Червня 2023, 17:05
Поділитись:

Крім неприємності, які пов’язані з тимчасовими незручностями зараз є небезпека виникнення інфекційних захворювань. Захворювання можуть розвинутися не одразу, адже спочатку триває інкубаційний період – від проникнення збудника до проявлення перших симптомів. Про це повідомила головна епідеміологиня Львівщини Наталія Іванченко-Тімко.

Які хвороби може спричинити

Гострі кишкові інфекції. Їх можуть викликати, як віруси, так і бактерії. Вони можуть потрапити в організм людини з водою, через фрукти, овочі чи предмети побуту, якщо на них містився збудник і вони потрапили в ротову порожнину.

Захворювання печінки. Їх викликає вірус гепатиту А або вірус гепатиту Е. Можна зробити щеплення від вірусного гепатиту А, але на разі воно є досить дороге. Такі заходи як кип'ятіння води, миття овочів та фруктів можуть допомогти не допустити захворювання.

Лептоспіроз – коли випорожнення гризунів, які могли потрапити у воду і на продукти містять лептоспіри. Лептоспіри можуть потрапити в організм людини навіть через мікроподряпини на шкірі. Захворювання може розпочатися з підвищення температури тіла, можуть пожовтіти шкірні покриви. Раптово можуть почати боліти литкові м'язи.

Як вберегтися

Для того, щоб зменшити кількість людей, які можуть захворіти, необхідно використовувати виключно воду гарантованої якості. Зокрема, бутильовану воду або таку, яку привозять спеціальні служби. 

Такою водою слід користуватися не лише для пиття, а й під час миття рук або читски зубів. Фрукти та овові також потрібно мити перевіреною водою. Не можна вживати їжу, яка була підтоплена. Одяг, який був підтоплений, треба обов’язково попрати перед тим, яким вдягати знову.

Якщо виникають порушення у стані здоров'я: нудота, блювота, зниження апетиту, біль у животі, підвищується температура тіла, є пожовтіння склери або шкірних покривів чи починають раптово боліти м'язи, або виникають інші симптоми, яких не було раніше, це є підставою, щоб звернутися до медпрацівника або тих людей, які роблять подвірні обходи.

10 червня сильні дощі у селищі Східниця спричинили підняття рівня води у річці Східничанка. Через потужні зливи та стікання гірських річок постраждали два райони області – Дрогобицький і Стрийський. Наразі перекрито дорогу до 16 населених пунктів, однак можливий об’їзд.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Обговорення законопроєкту Евтаназія Франція
У парламенті Франції відкрили обговорення законопроєкту про евтаназію
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: UkrMedia
«Ефективний менеджмент»: жінки п'ють більше, ніж будь-коли — ось у чому причина
3 хв на прочитанняВчора
Врегулювання акцизного податку відповідно до законодавства ЄС
Кабмін схвалив рішення, необхідні для врегулювання акцизного податку відповідно до законодавства ЄС
2 хв на прочитанняВчора
Всесвітній день меланоми
А.К.О.Р.Д може врятувати життя, 13 травня - Всесвітній день меланоми
2 хв на прочитанняВчора
26 людей з вадами зору отримали реабілітацію за новою комплексною моделлю
3 хв на прочитанняВчора
Угода ВООЗ про боротьбу з пандемією провалилася, але надія на успішний результат ще не втрачена
2 хв на прочитанняВчора
Землю накриє сильна магнітна буря: 13 травня метеозалежним варто приготуватися
1 хв на прочитання12 Травня 2024
Чи має розмір значення - жителі різних країн світу назвали ідеальну довжину пеніса
1 хв на прочитання12 Травня 2024