Догори
Дати відгук

75% меду у світі отруєно хімікатами: дослідження

Автори дослідження витратили 3 роки на збір майже 200 зразків меду із шести континентів, пропустивши лише Антарктику.

3 хв на прочитання02 Січня 2021, 12:55
Поділитись:

Близько 3/4 меду в усьому світі забруднено пестицидами, які, як відомо, шкодять бджолам. А те, що погано для запилювачів, зрештою погано впливає і на людей. Про це повідомляє epochtimes.com.ua.

Хоча рівень інсектицидів знаходиться в межах діапазону, що вважається безпечним для споживання людиною, але він досить високий, щоб викликати серйозні проблеми для бджіл.

Автори дослідження витратили 3 роки на збір майже 200 зразків меду із шести континентів, пропустивши лише Антарктику.

Вони тестували зразки на п’ять видів неонікотиноїдів — клас інсектицидів широко застосування, який викликає проблеми зі здоров’ям як у диких, так і у домашніх бджіл. Щонайменше один із неонікотиноїдів був виявлений у 75% всіх зразків меду, тоді як 45% зразків містили дві або більше сполук, а 10% містили чотири або п’ять.

«Часто концентрація дуже низька, але ми говоримо про надзвичайно токсичні пестициди: вони десь у 4000-10000 разів токсичніші за ДДТ», — говорить провідний науковець Едвард Мітчелл, біолог зі Switzerland’s University в Невшателі.

Він повідомив, що майже у половині зразків меду було виявлено такий рівень неонікотиноїдів, якого достатньо щоб вплинути на поведінку бджіл у колонії, що потенційно робить комах більш уразливими перед іншими загрозами, від втрати місця існування до вірусів та інвазивних паразитів.

Отже, надлишок або нестача якихось речовин і розкриває всю правду про бджолині солодощі.

Ознаки неякісного меду

Так, надмірна кількість цукру вкаже на те, що бджоли робили мед не з квіткового нектару, а з цукрового сиропу.

Ще одна підказка — відсутність корисних елементів і вітамінів. Це говорить про те, що мед нагрівали вище 40 °С — це згубно для речовин, якими багатий продукт. Навіщо це роблять? Деякі недобросовісні продавці нагрівають мед, щоб він став рідким і виглядав свіжозібраним, а не торішнім. Підігрівати можуть і в тому випадку, якщо потрібно розлити продукт по банках. Однак при недотриманні температурних умов вся користь меду зникає — він з розряду "корисний" переходить в розряд "просто солодкий".

Води в меді повинно бути не більше 13-20%. Якщо її кількість вища, це наштовхує на думку, що мед незрілий, тобто було викачаний з сот раніше терміну. Це призведе до того, що даний продукт довго зберігатися не буде і досить швидко зіпсується.

Колір меду мало говорить про його якість та автентичність. Він лише повідомить вам, з яких квітів працьовиті бджоли збирали нектар. Так, темний мед — це, швидше за все, гречаний, янтарний — буркуновий, світло-жовтий — акацієвий.

До слова, пасічник з Чернігівщини Дмитро Музика поєднав ІТ-технології та бджільництво. Він з ІТ-сфери пірнув у бджолярство. Поступово, не відразу, але пасіка затягнула його у медову справу. Потім він вже здобув освіту бджоляра і достатньо глибоко занурився у свою справу. Спочатку чоловік виробляв продукт для себе та друзів, а згодом це все трансформувалося у невеликий бізнес.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Ліниві хачапурі Рецепт приготування Смачний обід
Швидкі ліниві хачапурі за декілька хвилин: ідея для смачного обіду та сніданку
1 хв на прочитання44 хвилини тому
Картопляні кущі Колорадський жук Гарний урожай
Чим посипати картопляні кущі, щоб не було колорадського жука
1 хв на прочитання2 години тому
Баклажани - корисний овоч
Баклажани - корисний овоч, який можна використовувати для приготування різноманітних страв, яких саме
1 хв на прочитанняВчора
Рецепт помідорів по-корейськи
Ідеальний продукт для тих, хто прагне контролювати вагу: помідори по-корейськи
1 хв на прочитанняВчора
Україна залишається серед лідерів експортерів зернових та олійних культур - Тарас Висоцький
1 хв на прочитанняВчора
Кекси на сироватці: смачна бюджетна випічка до чаю
1 хв на прочитанняВчора
Захищаємо рослини за допомогою соди від хвороб: секрет хорошого врожаю
1 хв на прочитанняВчора
Чудовий варіант для гостроти і аромату ваших страв: помідори квашені з часником
1 хв на прочитання15 Травня 2024