Догори
Дати відгук

15 простих правил, як почистити золоті вироби до блиску

Поверніть прикрасам колишній вигляд

3 хв на прочитання25 Вересня 2022, 17:00
Поділитись:

З часом прикраси із золота та срібла втрачають свій первісний вигляд: покриваються нальотом, брудом і вже не так блищать.  theLime ділиться перевіреними методами, які допоможуть привести кільця, підвіски та браслети в порядок.

Існує три універсальні методи очищення золотих виробів:

  1. Замочування

Цей метод передбачає приготування спеціального розчину, в який поміщають прикраси. Як очищуючі засоби використовують сіль, рідке мило, нашатирний спирт, перекис, аміак, шампунь тощо.

  1. Полірування

Протирання прикраси за допомогою бархатної або повстяної ганчірочки, гумки, оцту, безбарвної помади. Використовується для надання глянцевого блиску виробу.

  1. Механічна чистка

Застосовується при сильних застарілих забрудненнях. Зазвичай використовуються не агресивні абразиви, які дозволяють одночасно відполірувати метал. Наприклад, зубний порошок або крейда+нашатир. Всі інгредієнти змішують у рівних пропорціях і наносять на виріб м'якою зубною щіткою, потім змивають.

За допомогою яких засобів можна легко очистити золото?

Спирт

Змішуємо в мисці або будь-якій іншій ємності 1 склянку гарячої води, 1 ст. л. спирту та 1 ст. л. прального порошку. Розмішуємо та поміщаємо в розчин золоту прикрасу на 2 години. Потім промиваємо його в проточній воді та витираємо насухо.

Сіль

Для приготування такого розчину знадобиться 0,5 склянки води та 3 ст. л. солі. Залишаємо виріб там на всю ніч, потім промиваємо та витираємо. Зазначимо, що використовувати потрібно тільки повністю розчинену сіль, інакше золото може подряпатися.

Перекис водню

Змішуємо 1 склянку води, 1 ч. л. спирту, 1 ч. л. рідкого мила та 40 мл перекису водню. Опускаємо в розчин золотий виріб, але не надовго – хвилин на 15-20. Потім промиваємо водою і витираємо насухо.

Цукор

У склянці теплої води розчиняємо 2 ч. л. цукру. Залишаємо коштовності у цьому розчині на ніч, щоб повернути їм колишній блиск. На ранок дістаємо, промиваємо та витираємо насухо.

Сода

Беремо 1 склянку води, змішуємо її з 2 ст. л. харчової соди. Вибираємо глибоку тарілку, викладаємо на неї шматочок фольги для запікання – так, щоб денце тарілки було закрито. У тарілку поміщаємо золоті прикраси та заливаємо їх содовим розчином. Залишаємо їх на всю ніч, а зранку промиваємо.

Гірчичний порошок

Протерти золоті прикраси можна також за допомогою гірчичного порошку - він видалить бруд і поверне колишній блиск.

Спеціальна паста

Щоб очистити улюблений виріб від чорноти, брудного нальоту, жиру, залишків декоративної косметики можна приготувати спеціальну пасту. Беремо воду, вазелін, мильну стружку та крейду в порошку, змішуємо таким чином, щоб вийшла пастоподібна маса. Наносимо на виріб, чекаємо декілька годин, а потім промиваємо його з мильним розчином, щоб на ньому не залишилася жирна плівка.

Натерта цибуля або картопля

Тремо на середній або великій терці цибулю чи картоплю. Викладаємо в них золоті вироби та залишаємо приблизно на 2-3 години. Потім ретельно промиваємо в мильному розчині та витираємо ганчіркою.

Яких ще правил слід дотримуватись, щоб не зіпсувати коштовність?

  1. При чищенні виробів з декором краще не використовувати ватяні тампони – дрібний ворс може застрягти в деталях.
  2. Слід з особливою обережністю застосовувати оцет, аміак та нашатирний спирт. Оцет є кислотою, яка здатна спалити верхній шар прикраси. Наносити їх можна лише на короткий проміжок часу.
  3. Після того, як ви почистили виріб, його необхідно витерти насухо, інакше він знову потьмяніє.
  4. З особливою обережністю необхідно чистити вироби зі вставками з дорогоцінного каміння. Вони погано реагують на температуру та вологість, а також бояться кислотних та лужних розчинів.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.